Piparkoogitaignale muster

Piparkoogitaignale muster

Piparkookide valmistamine on alati olnud lõbus ja loominguline tegevus, kuid kui soovid neile lisada midagi tõeliselt omanäolist, siis on mitmeid viise, kuidas muuta need tavalised maiused millekski eriliseks. Üks lihtsamaid viise selleks on mustrite lisamine otse taignale, enne kui sellest kujundid välja lõikad ja ahju küpsetama paned. Kui oled taigna korralikult laiali rullinud, on sul vabad käed, et alustada mustrite loomisega, mis annab piparkookidele täiesti uue ja omapärase välimuse. Muster võib olla midagi lihtsat ja tagasihoidlikku või hoopis keeruline ja detailiderohke – kõik sõltub sellest, millist tööriista ja tehnikat kasutad.

Üheks võimaluseks on kasutada midagi, mis juba ise kannab ilusat ja keerulist mustrit, näiteks puuvillasest lõngast heegeldatud linikut. Kui oled piparkoogitaigna rullinud piisavalt laiali, soovitatavalt umbes 0,5 cm paksuseks, võid sellele asetada heegeldatud liniku. Seda tehes tasub meeles pidada, et linik peab olema puhas ja kuiv, et see taignale ei jääks. Kui linik on taigna peale asetatud, võid taignarulliga kergelt üle liniku rullida, et selle peened ja delikaatsed mustrid kantuksid taigna pinnale. Rullides tasub olla ettevaatlik, et mitte liialt vajutada, kuna liiga tugev rullimine võib taigna liiga õhukeseks muuta või liniku mustrit moonutada. Kui oled paar korda ettevaatlikult üle rullinud ja tunned, et muster on piisavalt selgelt taignale jäänud, võid liniku eemaldada. Tulemuseks peaks olema kaunis ja detailne muster, mis annab piparkookidele unikaalse välimuse juba enne küpsetamist.

Kui muster on taignale kantud, on aeg hakata piparkookide vormidega tööle. Siin võid kasutada igasuguseid erinevaid vorme – klassikalised tähe-, südame- ja kujuvormid on alati head valikud, kuid miks mitte proovida midagi tavapärasest erinevat? Erinevate kujundite kombineerimine mustrilise taigna pinnal võib luua eriti huvitavaid ja esteetilisi tulemusi. Kui piparkoogid on vormitud ja valmis ahju minema, tasub neid enne ahju panemist kergelt vaadata, kas muster on veel selgelt nähtav.

Kui muster on veidi kaduma läinud, võib seda enne küpsetamist õrnalt sõrmede või väikese taignarulliga veelkord üle käia, et see kenasti esile tuleks.

Kui sul on plaanis kasutada neid piparkooke kaunistustena näiteks kuusepuul või kinkepakkidel, tuleks veel enne nende ahju panemist teha igasse piparkooki sobiva suurusega auk. See aitab hiljem, pärast piparkookide küpsemist, lihtsasti nööri või paela läbi ajada, et neid jõulupuule riputada või kingitustele külge siduda. Auku tegemiseks võid kasutada näiteks kõrrega tehtud väikest auku, mis on piisavalt suur, et pärast küpsetamist ei sulguks, kuid piisavalt väike, et ei rikuks piparkoogi terviklikku välimust. Tähtis on, et auk oleks tehtud enne piparkookide ahju panemist, sest pärast küpsetamist on piparkook liiga kõva, et sinna enam auk teha.

Kui piparkoogid on lõpuks ahjus ja küpsevad, võid oodata põnevusega lõpptulemust. Küpsetamise käigus võib muster muutuda veelgi selgemaks ja anda piparkookidele maalilise väljanägemise, mida on meeldiv nii vaadata kui süüa.

Piparkoogitaignale muster
Piparkoogitaignale muster
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.