Kahe toaga lastetuba, nagu maakodus

 Kahe toaga lastetuba, nagu maakodus

Maakodu hõnguga kahetoaline lastetuba laotub su ette, olles täis soojust ja lapsepõlve mälestusi. Siin valitseb tume vaipkate, mis katab kogu põranda, peites endas nostalgia hõngu. Tänapäevases kodus ei kohta seda sageli, kuna moodsam interjöör eelistab heledamaid ja kergemaid lahendusi. Kuid siin toas, selles lastemaailmas, on tume vaip omamoodi iseloomuga element, mis tekitab pehmuse ja vaoshoituse. Selle pinnal sammudes summutatakse helid, andes ruumile rahuliku ja hubase tunnetuse, mis sobib hästi talveõhtuteks või hetkeks, mil otsitakse vaikust.

Tume põrandakate mõjub kohati küll raskena, võib isegi meenutada lasteaia või mängutoa ühiskasutatavaid ruume, kus selliseid praktilisi ja vastupidavaid lahendusi eelistatakse. Kuid koduses keskkonnas jääb see pisut ebatavaliseks, tuues esile mõtte, et puitpõrandad koos heledates toonides puuvillase vaibaga sobiksid siia paremini. Puitpõrand annaks ruumile loomuliku soojuse ja valguse, luues kontrasti tumedate elementidega, kuid samas lisades veelgi rohkem avarust ja kergust. Pehme puuvillane vaip, heledates naturaalsetes toonides, pakuks mugavust ja õdusust, olles nii praktiline kui ka esteetiline valik, mis täiendab ruumi tervikuna.

Kahetoaline lahendus loob selge eraldatuse – ühes toas on mängude ja seikluste maailm, teises aga rahu ja une paik. Need kaks tuba on küll erineva otstarbega, kuid ühendatud omavahel sama tume põrandakattega, mis annab ruumile terviklikkuse. Magamistuba on kui varjupaik, kus laps võib tõmmata end oma majavoodisse, mille all on nutikalt peidetud panipaigad. Voodi on justkui väikese maailma kese, luues lapsele omaette nurgakese, kus ta võib tunda end kaitstuna ja mugavalt. Voodipesu ja muud vajalikud esemed on peidetud voodi all olevatesse kappidess, mis teeb ruumi korrastamise lihtsaks ja praktiliseks.

Teises toas, mänguruumis, on aga kõik loodud selleks, et soodustada loovust ja tegevusvabadust. Sisseehitatud kapp ja riiulid pakuvad piisavalt ruumi raamatutele, mänguasjadele ja riietele, hoides ruumi korras ja organiseerituna. Igal esemel on oma koht, ja seda on lihtne leida ja tagasi paigutada, mis õpetab lastele korrastatuse olulisust. Riiulid pole mitte ainult praktilised, vaid ka esteetiliselt kujundatud, et lisada ruumile visuaalset kergust ja huvitavaid detaile. Mängutuba on täis valikuvõimalusi ja vabadust. Siin võib laps lasta fantaasial lennata, teadmata, et vahepeal valitseb toas ka kord ja harmoonia. Raamatud, mänguasjad ja kõik pisiasjad leiavad koha riiulitel, mis on kergesti kättesaadavad ja samal ajal piisavalt peidetud, et mitte luua liigset segadust. See on ruum, kus iga asi on läbi mõeldud, et pakkuda maksimaalset mänguruumi, kuid samas jätta kõik vajalik kergesti kättesaadavaks.

Kahe eraldi toa olemasolu võimaldab paindlikkust ja mitmekesisust mööbli paigutamisel ja ruumi kasutamisel. Magamistuba on rahu oaas, kus majavoodi kutsub lapsi pehmele unele, samas kui mängutuba pakub lõputuid võimalusi loovuseks ja aktiivseks tegevuseks. Selline jaotus aitab luua selget eraldust päeva ja öö vahel, toetades lapse loomulikku rütmi – mängu ja puhkuse tasakaalu. Tuba ise mõjub terviklikuna, iga detail on paigas ja täidab oma rolli. Mööbel, panipaigad ja toas leiduvad elemendid ei ole juhuslikud, vaid hoolikalt valitud, et pakkuda lastele nii rõõmu kui ka praktilisust. See on ruum, kus on lihtne olla laps, mängida vabalt ja tunda, et igal asjal on oma koht.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: kvarteretmakleri.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist LASTENURK | LASTETUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.