Maakodu hõnguga, skandinaavia stiilis renoveeritud köök

Maakodu hõnguga, skandinaavia stiilis renoveeritud köök

Ruumi sisenedes võlub sind esmalt valgus, mis peegeldub vastu osaliselt kaetud seinu, mille küljes valged keraamilised plaadid. Plaatide pind on sile ja jahe, samas vuugid, mis neid omavahel ühendavad, on tumedad, peaaegu mustad, rõhutades iga plaadi kontuuri ja luues tugeva kontrasti, mis mängib koos ülejäänud interjööriga. See kontrast ei ole järsk ega terav, pigem juhib see sujuvalt tähelepanu plaaditud aladele, andes neile omaette väljendusrikkuse, mis lisab ruumi tasakaalu ja rütmi. Aknast langev valgus, olgu see hommikune päikesepaiste või õhtune kahvatu kiir, toob esile nende vuugivahede tekstuuri ja mängib põnevalt erinevatel tasanditel seinapindadel.

Siis märkad sa tapeeti, mis katab aknapoolset seina ja serveerimiskapi tagust seina. See ei ole lihtsalt tavaline tapeet – see on Stig Lindbergi "Herbarium". Selle muster meenutab botaanilist illustratsiooni, kuid samas on see vaba ja elav, täidetud värvikirevate taimede ja lillede kujutistega, mis toovad ruumi looduslähedase hõngu. Tapeet ei ole liiga domineeriv, vaid pigem tasakaalustab ruumi, andes sellele delikaatse ja samas erksa värvilaigu. Iga kord, kui pilk selle mustrile jääb pidama, avastad midagi uut – võib-olla mõne väikese detaili, mida enne ei märganud, nagu lehtede pehme kaar või õite kirevad varjundid. "Herbarium" lisab kogu ruumile kordumatut isikupära ja mõjub justkui kunstiteos, mis täidab ruumi ja muudab selle unikaalseks.

Köögimööbel ise on lihtne, kuid mitte tavaline – see järgib klassikalist skandinaavia disaini esteetikat. Alumised kapid on puhtad ja funktsionaalsed, ilma liigse kaunistuseta, ja nende sirged jooned ning praktiline disain loovad harmoonilise ja rahuliku atmosfääri. Töötasapinnaks on valitud soe ja looduslik puit, mis toob esile puidu loomuliku ilu ja tekstuuri. See pind on pehme ja soe katsudes, tuues kööki maheda ja rahuliku olemuse, mis kutsub pikemalt peatuma ja nautima.

Serveerimiskapil on sama materjal, sama looduslähedane käekiri, mis kordub peene järjepidevusega igas mööbliesemes. Kuigi suurem osa mööblist on kaetud valge mööblivärviga, on töötasapind jäetud puhtaks ja naturaalseks, justkui rõhutades selle keskset rolli ruumis. Erilise puudutuse lisab köögikapi uksele riputatud pruun nahkpõll. See põll pole lihtsalt praktiline ese – see on osa kogu ruumi disainist, sidudes ümbritsevat omavahel kokku. Põlle soe pruun värv vastandub valgele ja puidutoonidele, kuid samas täiendab neid, luues väikese, kuid märgatava aktsendi, mis lisab ruumi soojust ja inimlikku puudutust.

Köök ei ole lihtsalt ruum, kus süüa tehakse – see on koht, kus kogunetakse ja koos ollakse. Seda tunnet süvendab akna ääres paiknev söögilaud, mis oma lihtsa ja ajatult kauni disainiga moodustab kogu köögi südame. Laud on ümmargune, seisab tikkjalgadel ning järgib sama skandinaavialikku esteetikat, mis on omane kogu ülejäänud mööblile. Selle ümber paiknevad neli tooli, millel on õrn sinakas-roheline toon. See toon ei ole intensiivne ega ülekaalukas, vaid pehme ja rahustav, sobitudes suurepäraselt tapeedi värviküllase mustriga. Iga detail on hoolikalt läbi mõeldud, et luua terviklik ja harmooniline kooslus, kus kõik värvid ja materjalid omavahel täiendavad teineteist.

Põrand, mis katab kogu köögi pinda, on hele puitpõrand, mis sulandub sujuvalt ülejäänud mööbliga. Puidu loomulik muster ja soe toon toovad ruumi juurde kodusust ja hubasust, samal ajal säilitades kerguse ja õhulisuse. Iga samm sellel põrandal on pehme ja kindel, meenutades looduse vaikset kohalolu ka siseruumides. Puitpõrand justkui kutsub sind astuma vaikselt ja tundlikult, tajuma ruumi kõiki pisidetaile ja nautima selle harmooniat.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: kvarteretmakleri.se

 


 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.