Maitsekalt sisustatud vana kortermaja köök

Maitsekalt sisustatud vana kortermaja köök

Aastal 1989 valminud hoone, mis nüüdseks on muudetud mitme korteriga korterelamuks, peidab endas tõelist pärli – elegantset, hoolikalt renoveeritud kööki, mille iga detail mõjub hoolikalt läbimõelduna ja harmoonilisena. Siseneja pilku püüavad kohe ruumi õhkuvad avarus ja valgus, mida rõhutavad kõrged laed ja valge, ajatu interjöör. See on köök, kus moodne stiil ja ajaloolised elemendid kohtuvad, luues justkui omavahel dialoogi, mis on täidetud hubasuse ja ajatusega. Valged seinad ja elegantselt viimistletud pinnad annavad ruumile rahu ja selguse tunde, kutsudes endasse aeglaselt sukelduma ja igat detaili märkama.

Esimesena tõmbab pilku köögimööbel – pehmes, tuhmis piparmündirohelises toonis kapid, millel on säravad roostevabast terasest ukselingid, mis täiendavad mööbli elegantset lihtsust ja annavad sellele ajatu kvaliteedi. See rohekas varjund lisab köögile värskust ja elavust, samas kui terasedetailid lisavad modernsust. Mööbliga ideaalselt harmoneeruvad vanad botaanilised postrid, mis kaunistavad seinu. Need taimeillustratsioonid, mille vanamoodne esteetika ja peened jooned toovad ruumi soojust ja nostalgiat, tunduvad justkui siin alati olnud, sulandudes täiuslikult köögi üldisesse atmosfääri.

Ruum ise on suurepäraselt planeeritud – see pole lihtsalt koht toidu valmistamiseks, vaid ruum, kus iga pereliige võib end tunda koduselt ja kaasatuna. Siin on piisavalt ruumi suurele söögilauale, mis kutsub kokku pere ja sõpru ühisteks toidukordadeks. Laud ise on valmistatud kvaliteetsest puidust, mille soe toon loob harmoonia puidust töötasapinnaga – mõlemad kaetud sarnase lakikihiga, mis annab ruumile tervikliku ja viimistletud mulje. Siin on kõike, mida ühelt köögilt võiks oodata, aga ka rohkemat. Laialt laotuv valgus, mugavalt paigutatud mööbel ja funktsionaalsus on köögis peenelt ühendatud, et luua atmosfäär, kus iga hetk tundub kodune ja eriline.

Kuid mitte ainult täiskasvanud ei leia siin endale kohta – köök on mõeldud ka kõige pisematele pereliikmetele. Lapsele on siin ruumi mängimiseks, kus ta saab osa võtta mängulistest söögitegemise rituaalidest. Väike nurk, kus pisikesed käed võivad kujutlusvõime lendu lasta, luues oma miniatuurseid roogasid, samal ajal kui ema või isa päriselt süüa valmistavad. Laste mänguasjad ja pisikesed köögitarbed leiavad loomuliku koha ülejäänud interjööris, lisades ruumi elavust ja rõõmsat sagimist.

Et ruumi tonaalsus poleks liiga ühekülgne, on sinna oskuslikult lisatud veidi tumedamaid rohetoone, mis annavad köögile sügavuse ja tasakaalu. Üksik roheline tool, mis on strateegiliselt paigutatud, ning elavad rohelised taimed lisavad orgaanilisust ja elulisust, sidudes köögi väliskeskkonnaga. Taimed ei ole siin lihtsalt dekoratiivsed elemendid, vaid toovad endaga kaasa värskuse ja looduse lähedase tunde, mis annab köögile erilise hinge.

Üks selle köögi varjatud aaretest on vana, ajastutruult säilinud sisseehitatud sahver. See väike jahedam ruum, mis on varustatud pisikese aknaga, hoiab alal atmosfääri, mis viib mõtted tagasi minevikku, aega, mil igal majapidamisel oli oma sahver toidu jahedas säilitamiseks. Siin saab hoida kõiki neid hoidiseid ja joogipudeleid, mis vajavad jahedamat kohta – tõeline nostalgiat äratav nurgake, mis lisab ruumile iseloomu ja ajalugu. Sahver meenutab aegu, kui elu oli lihtsam, ja toidu säilitamine nõudis oskusi ja hoolt, mitte ainult tehnoloogiat.

Samuti ei saa märkamata jätta vana serveerimiskappi, mis on veel üks ajastutruu element. See kapp on hoole ja armastusega restaureeritud ning mitte ainult ei näe see elegantne välja, vaid pakub ka rohkelt praktilist ruumi. Selle avarad riiulid ja sahtlid mahutavad kõik vajalikud toidunõud ja muud köögitarbed, võimaldades samal ajal säilitada köögi puhta ja korras välimuse. Sellised detailid, nagu see kapp ja sahver, teevad selgeks, et köök pole pelgalt funktsionaalne ruum, vaid ruum, mis kannab endas ka ajalugu ja iseloomu, sügavat sidet möödunud aegadega.

Kõik selles köögis – alates peenetest viimistlusdetailidest ja taimeplakatitest, kuni ajastutruude elementideni – loob koos harmoonilise ja kauni keskkonna. Siin ei ole ükski detail jäetud juhuse hooleks, ja iga element kannab oma osa terviku loomisel. See on köök, mis ei ole ainult toidu valmistamise koht, vaid ruum, mis inspireerib ja pakub mõnusat olemist, tuletades meelde, et kodu on seal, kus on armastus ja hool.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.