Koostis:
300 g väikseid porgandeid
300 g väikseid pastinaake
300 g väikseid peete
2-3 spl ekstra virgin oliiviõli
3 küüslauguküünt
3-4 oksa rosmariini
1 pakk meresoola
Valmistamine:
Alusta sellest, et koori kõik juurviljad põhjalikult. Võid kasutada erinevaid köögivilju nagu porgandid, kartulid, bataat, peet ja pastinaak, et saavutada mitmekesine ja maitseküllane tulemus. Pärast koorimist lõika juurviljad piklikeks kangideks, piisavalt suurteks, et need säilitaksid oma kuju küpsetamise käigus. Kui kasutad peete, soovitan need viilutada õhukesteks sektoriteks, sest peet kipub olema tihedama tekstuuriga ja vajab ühtlaseks küpsemiseks pisut rohkem tähelepanu. Seejärel koori küüslauguküüned ja viiluta need õhukesteks seibideks.
Küüslauk annab juurviljadele sügava, aromaatse maitse, mis sulandub küpsetamise käigus mõnusalt köögiviljade maheda magususega. Tõsta viilutatud küüslauk koos juurviljadega ahjuplaadile või -vormi, kus need saavad ühtlaselt laiali jaotuda ja hiljem ilusti pruunistuda. Järgmiseks nirista juurviljade ja küüslaugu peale kvaliteetset oliiviõli. Eelistada tasub külmpressitud oliiviõli, kuna sellel on rikkalik ja kergelt pähkline maitse, mis täiendab suurepäraselt köögiviljade looduslikke maitseid. Oliiviõli aitab samuti kaasa köögiviljade ühtlasele küpsemisele, tehes need väljast krõbedaks, kuid seest mõnusalt mahlaseks.
Maitsestamiseks puista peale meresoola. Kasuta jämedamat meresoola, kuna see sulab küpsetamise ajal aeglasemalt ja annab roale meeldiva tekstuuri ning maitsesügavuse. Lisaks raputa peale rosmariini – värske rosmariin annab tugeva ja aromaatse lõhna, kuid kui kasutad kuivatatud rosmariini, tuleks seda lisada pisut vähem, kuna kuivatatud ürdid on kontsentreerituma maitsega. Soovi korral võid lisada ka tüümiani, pune või salveid, et tuua esile veelgi rikkalikumaid maitsekihte.
Küpseta juurvilju ahjus 200 kraadi juures umbes 25-35 minutit. Küpsetusaeg võib varieeruda sõltuvalt köögiviljade suurusest ja tüübist. Kontrolli aeg-ajalt, et köögiviljad oleksid pealt kergelt kuldpruunid ja krõbedad, kuid seest pehmed. Peamine on, et köögiviljad jääksid meeldivalt krõmpsud, mitte liiga pehmed või lödiks küpsenud. Peet vajab tavaliselt pisut pikemat küpsetusaega kui näiteks porgand või kartul, seega veendu, et see oleks valmis, enne kui kogu pann ahjust välja tõstad.
Serveeri ahjus küpsetatud juurviljad kohe pärast valmimist koos mõne rikkaliku pearoaga, nagu näiteks ahjuprae, grillitud kana või küpsetatud kala. Juurviljade naturaalne magusus ja maitsvad ürdid täiendavad suurepäraselt igasuguseid valke ja lisavad roale värvi ning tekstuurikontrasti.