Jõuluehted- Jõulukombestik

Jõulud terrassil
Jõulukuuse ehtimine on üks laialdasemalt levinud traditsioon põlvest põlve. Jõuluehetega kaunistme kodu ja jõulupuu, millised on sinu lemmikud? Jõulukombestik!
 
Mõni aeg tagasi kaunistati jõulupuud veel “paradiisiõuntega”, ja sageli lisati neile veel teisi kõikvõimalikke maiustusi, head ja paremat suupärast. Küünlad tulid kaunistusena kasutusele veidi hiljem. Tänapäeval on valik nii suur, et võib päris raskeks osutuda, milliseid ehteid valida. Võimalusi kaunistamise osas on väga palju.

Alati on võimalik ehted ka ise valmis teha. Üks suuremaid lemmik tegevusi on see aga kindlasti väikeste laste jaoks. Ja see suur ootusärevus. ..., et varsti varsti on valge habemega mees ukse ees.

Jõulukombestik

Jõuludeks koristati ja ehiti kogu majapidamine ning valmistati aasta rikkalikumad piduroad. Et pühade ajal ei tohtinud tööd teha, tuli kõigi ettevalmistustega varakult hakkama saada. Tehti jõulukroonid ja -krässid, samuti lambarasvast ja mesilasvahast kolmeharulised küünlad. Hädapärast ajas asja ära ka kolmeharuline küünlajalg. Mõnel pool on tehtud ka viieharulisi küünlaid.Suurem osa ettevalmistustest tehti 21. detsembril. Tõusti varavalges, et teha valmis jõuluvorstid ja panna käima jõuluõlu. Mõnel pool küll ei peetud seda päeva õlleteoks sobivaks.

Oma õlu pidi olema igas peres ning seda pidi jätkuma jõulude lõpuni. Eluruumid koristati ja puhastati ülima hoolega ja nüüd ei tohtinud põrandat pühkida enne, kui jõulud läbi – vastasel korral kardeti, et ka õnn saab majast välja pühitud.

Kui maja korras, toodi sisse jõuluõled ja see tähistas jõulude algust. Õlgi on jõuluks ja muiks pühiks tuppa toonud paljud Euroopa rahvad enam kui kaks tuhat aastat. Õlgedel mängiti jõulumänge, puhati ja ka magati. Arvati, et õled toovad õnnistust ja tervist. Samuti summutasid õled sammude müdina – usuti, et hinged tahavad vaikust. Arvatakse, et õled toodi põrandale just selleks, et neil magada, kuna tavapärane magamisase jäeti aupaklikult kodu külastavatele esivanemate hingedele. Hingede pärast hoiti uue aastani vaikust, toit laual, voodid tühjad ja tuba öösel valge. Pidi jälgima, et toidunõudel poleks kaasi peal. Kusagil olla hingedele eraldi laud kaetud või teisal jälle toit kirve peale pandud. Usuti, et pärast pererahvast lähevad hinged sauna vihtlema.

Jõuluajal ei tohtinud öösiti valgus toas kustuda. Pidi ka jälgima, et aknad oleksid tihedalt kinni kaetud, et valgus välja ei paistaks.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: pinterest.com (1 Jasmina Bylund, 2,3 lovelylife.se )

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.