Kirju koer on üks tõeliselt nostalgiline magusroog, mille valmistamiseks on igal köögiemandal / -isandal kahtlemata oma nipid-trikid varuks ja võib-olla ka mõni secret ingredient (armastus?). Lõuna-Euroopas tuntakse seda rammusat hõrgutist šokolaadisalaami nime all (kuju, mitte lihasisalduse tõttu) ja tihti esinebki ta just pühade magustoidulaual. Kui kodumaise kirju koera üks põhikoostisosi (Gurmeeaia Eva Bronzini mõtetes) on marmelaad, siis Itaalias ja Portugalis lisatakse sinna kõiksugu pähkleid ja kuivatatud puuvilju ning maitsestamiseks vahel ka rummi või portveini. Ja et lõpp-produkt ikka võimalikult autentse salaami moodi välja näeks, hõõrutakse kirju koera pealmine kiht üle tuhksuhkruga ja ümber seotakse vorstinöör (nagu teeb Nigella).
Gurmeeaia blogija, Eva Bronzini käe all valmis jõulune “koer” aga hoopis ebatraditsiooniliselt valge ja väikese džinniga, seega alaealiste maiasmokkadega ei soovita ta seda maiust küll jagada. Küll aga sobib see dessert ideaalselt kõigile täiskasvanud sõpradele-sugulastele põnevaks jõuluüllatuseks!
Koostis:
300 g valget küpsetusšokolaadi
1 tl jahvatatud kardemoni
70 g (vajadusel gluteenivabu) piparkooke
30 g beseed
100 g makadaamia (või pistaatsia) pähkleid
100 g kuivatatud kirsse (või jõhvikaid)
6 cl džinni
Valmistamine:
Sulata eelnevalt tükeldatud valge šokolaad vesihaudes (pannes šokolaadi klaasist või keraamilisse kaussi ning asetades selle madalal tulel keeva veega poti peale nii, et kausi põhi veega kokku ei puutu). Sega sulanud šokolaadi hulka kardemon ning eemalda pott tulelt. Murenda kaussi piparkoogid ja besee. Viimaks lisa pähklid, kuivatatud marjad ja džinn ning sega kõik koostisosad omavahel hästi läbi. Jäta segu 15-20 minutiks hanguma. Seejärel vormi mass suure rasvakindla küpsetuspaberilehe abil “toruks”, sulge selle otsad nööriga ja jäta üle öö külmikusse tahenema. Maius säilib külmkapis õhukindlas anumas mitu nädalat.
Toidublogja Eva Bronzini Gurmeeaia postitustega saad kursis olla nii nende veebilehel kui IG kontol @gurmeeaed