Beseepõhi:
4 munavalget
200 g suhkrut
1 tl maisitärklist
1 tl valge veini äädikat
Näputäis soola
Kreem:
250 ml vahukoort
200 g mascarpone juustu
2-3 sl tuhksuhkrut (maitse järgi)
1 tl vanillisuhkrut
Pohlatäidis:
200 g pohlamoosi (soovitatavalt veidi hapukam ja vähem magus moos)
Valmistamine:
Kuumuta ahi 120 kraadini ja kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Alusta munavalgete vahustamist, lisa sool ja vahusta neid, kuni saad tugeva vahukoore. Järgmisena lisa suhkur järk-järgult, lusikatäie kaupa, samal ajal pidevalt vahustades, kuni segu muutub tihedaks ja läikivaks ning moodustab tugevad, püsivad tippud. Kui munavalged on piisavalt vahustatud, sõelu sisse maisitärklis ja sega ettevaatlikult sisse ka valge veini äädikas, et tainas saaks stabiilse tekstuuri.
Tõsta saadud vaht küpsetuspaberile ja vormi sellest ümmargune põhi. Kui soovid, võid teha ka pisut kõrgema ääre, et kreemile oleks ruumi. Küpsetamise ajal on oluline jälgida, et temperatuur jääks madalaks, et besee saaks kuivada ja krõbe jääda, kuid mitte pruunistuda. Küpseta beseepõhja umbes 90 minutit. Kui aeg on täis, lülita ahi välja, kuid ära ava ahju ust, vaid lase beseel seal täiesti jahtuda, et see ei lõhkeks ega kõverduma ei läheks. Kreemi valmistamiseks vahusta vahukoor ühtlaseks vahuks, et see oleks kohe vahustatud ja kohev. Lisa seejärel mascarpone juust, tuhksuhkur ja vanillisuhkur. Vahusta veel mõned minutid, kuni saad kreemi, mis on sametise tekstuuriga ja piisavalt tugev, et seda tordile kanda. Soovi korral võib kreemi magusust ja maitseomadusi kohandada, lisades rohkem või vähem tuhksuhkrut vastavalt oma eelistusele.
Kui beseepõhi on täielikult jahtunud, aseta see serveerimisalusele. Määra besee keskosa õhukese kihiga pohlamoosi, jättes servad vabaks, et kreemil oleks kohta. Laota peale eelnevalt valmistatud mascarpone-vahukoorekreem, katab korralikult kogu besee. Kui kreem on ühtlaselt peale määratud, kaunista tort värskete pohladega. Värsked marjad annavad tordile värskuse ja lisavad kauni värvikülluse. Võid ka lisada purustatud piparkooke, et lisada jõulujõudu ja vürtsikat maitset. Kaunista tort veel piparmündilehtede või veidi riivitud šokolaadiga, et anda sellele täiendavat elegantsi ja maitseelamust. Kui tort on valmis, serveeri see kohe või aseta külmkapisse, et see saaks veel natuke seista. Kui tordile on liiga palju kreemi või moosi lisatud, võib beseepõhi pehmeks minna, seetõttu on soovitatav tort ära süüa samal päeval, et besee jääks mõnusalt krõbedaks. Kui aga tort jääb üle, ei ole see hävinud – peale külmkapis seismist muutub see lihtsalt veidi pehmemaks, kuid ikkagi maitsev.