Retsept | Pähklite ja puuviljadega maitsev jõulukeeks

Jõulud terrassil
Koostis:

150g pehmet toasooja 80% võid
1,5 dl suhkrut
3 suurt muna
2,5dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1.5 dl konjakit või rummi
1 liiter erinevaid hakitud pähkleid (n: india pähkel, kreeka pähkel, sarapuu pähkel) ja kuivatatud hakitud puuvilju (n: aprikoosi, kuivatatud hapusid kirsse, kuivatatud jõhvikaid, rosinaid).
 
Keeksi võid kaunistada lihtsa glasuuriga, glasuuriks 1,5dl tuhksuhkrut, 0,5tl vett või poes leiduva piparkoogi glasuuriga.
 
Valmistamine:

Alusta pähklite ja kuivatatud puuviljade tükeldamisest. Kui pähklid ja puuviljad tükeldatud vala neile peale rummi/või konjakit ja lase neil üleöö külmikus seista. Kui soovid aga keeksi varem valmis teha lase puuviljadel koos konjakiga vähemalt paar tundi seista, et maitsed seguneksid. Järgnevalt sega nõus ära jahu koos küpsetuspulbriga. 
Nüüd võta pehme toasoe või ja sega teises kausis see suhkruga heledaks vahuks. Jätka vahustamist, lisades ükshaaval munad.

Seejärel lisa juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ja siis sega juurde alkoholis leotatud puuviljad koos alkoholiga. Sega kõik ühtlaseks taignaks ja vala seejärel tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud keeksivormi.

Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb. Jahtunud keeks keera hoolikalt hõbepaberisse ja pane jahedasse jõuluõhtut ootama. Jõuluõhtul võid keeksi lihtsa glasuuriga veel ära kaunistada. Glasuuriks sega tuhksuhkur koos veega kokku, ja vala saadud segu keeksile. Kaunista tervete jõhvikatega.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Scandinavian Home

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.