Retsept | Kohupiimakook rosinatega

Retsept | Kohupiimakook rosinatega

Koogile põhi:

200 g jahu
1 dl suhkrut
120 g võid
väheke soola

Täidis:

650g kohupiima
1dl hapukoort
4 muna
1,5dl suhkrut
3spl jahu
150g rosinaid

Valmistamine:

Alustame koogipõhja valmistamisest. Selleks tuleb esmalt võtta pehme, toatemperatuuril olev või, mis on umbes 120 grammi. Või tuleks jaotada väiksemateks tükkideks, et oleks kergem seda teiste koostisosadega segada. Võid pane suurde segamisnõusse. Sellele tuleb lisada 1 detsiliiter suhkrut, mis annab koogile meeldivalt magusa maitse. Kui sul on soov veidi vähem magusat põhja, võib suhkrukogust pisut vähendada, kuid klassikaliselt on see kogus piisav, et koogi põhja maitse tasakaalus oleks. Edasi lisa segusse 200 grammi jahu, mis annab koogipõhjale struktuuri ja teeb sellest kindla aluse kohupiimatäidisele. Soovi korral võib siinkohal lisada ka pisut soola, mis aitab rõhutada teiste koostisosade maitset, andes koogile sügavama ja rikkalikuma nüansi. Sool tuleb lisada ettevaatlikult, piisab vaid näpuotsatäiest.

Nüüd hakkab pihta tegelik töö – need koostisosad tuleb ühtlaseks segada. Selleks võib kasutada käsi, kuid kui eelistad vähem kätega mässata, sobib ka köögikombain. Eesmärk on saavutada purutaoline tekstuur, mis hakkab omavahel siduma, kui seda veidi pressida. Kui segu on piisavalt ühtlane ja tundub, et jahu, või ja suhkur on omavahel hästi segunenud, on aeg see koogivormi panna. Vali sobiva suurusega küpsetusvorm ja vooderda see küpsetuspaberiga. Küpsetuspaber aitab tagada, et kook hiljem vormi külge ei kleepuks ja seda oleks lihtsam serveerida. Saadud purutaoline segu tuleb ühtlaselt vormi põhja suruda. Siinkohal on oluline, et kogu põhi oleks ilusti kaetud ning kiht jääks ühtlane. Pärast seda, kui põhi on ilusti vormi põhja pressitud, aseta see külmkappi tahenema. See aitab või ja jahu paremini siduda ning muudab põhilise tekstuuri küpsetamisel meeldivalt muredaks.

Samal ajal kui põhi külmas taheneb, võid alustada täidise valmistamisega. Selleks on vaja 650 grammi kohupiima. Võid kasutada tavalist kohupiima või kohupiimakreemi, olenevalt sellest, millise tekstuuriga täidist eelistad. Kohupiimale lisame 1 detsiliitri hapukoort, mis annab täidisele kreemisema ja rikkalikuma maitse. Hapukoore asemel võib kasutada ka maitsestamata jogurtit, kuid hapukoore sügav ja hapukas maitse sobib kohupiimaga ideaalselt kokku.

Järgmisena tuleb lisada 4 muna. Munad lisavad täidisele kohevust ja aitavad täidisel kenasti koos püsida. Munad tuleks enne kohupiima ja hapukoorega segamist eraldi kausis lahti kloppida, et nende ühtlane jaotumine oleks lihtsam. Munadele lisa 1,5 detsiliitrit suhkrut. Suhkur mitte ainult ei lisa magusust, vaid aitab ka täidisel küpsedes õige konsistentsi saavutada. Kui sulle meeldib magusam kook, võid ka veidi rohkem suhkrut lisada, aga üldjuhul on 1,5 detsiliitrit piisav kogus.

Järgmise sammuna sega juurde 3 supilusikatäit jahu. Jahu aitab täidise paksust ja tekstuuri stabiliseerida, nii et see ei jääks liiga vedel ega vajuks kokku. Jahu võib eelnevalt läbi sõeluda, et vältida tükke täidises.

Lõpuks lisa täidisele 150 grammi rosinaid. Rosinad annavad täidisele mõnusa magusa nüansi ja tekstuurilise kontrasti. Kui sa pole suur rosinasõber, võib neid ka vähem panna või üldse välja jätta, aga klassikalises retseptis mängivad need tähtsat rolli. Soovi korral võid rosinaid enne täidisele lisamist ka veidi soojas vees leotada, et need oleksid pehmemad ja mahlasemad.

Kui kõik koostisosad on segatud ja täidis on ühtlane ning kreemjas, on aeg see külmkapist võetud koogipõhjale valada. Täidis tuleks valada ühtlaselt, nii et see katab kogu põhjapinna ja moodustab kena kihi. Nüüd on aeg kook ahju panna. Küpsetamine toimub 180 kraadi juures ja küpsetusaeg on umbes üks tund. Ahju tuleks kindlasti asetada ka veenõu, mis tagab piisava niiskuse ja aitab vältida koogi kuivamist. Veenõu roll on eriti oluline, sest kohupiimakoogid kipuvad vahel kuivama, kui keskkond on liiga kuiv. Niiskus hoiab koogi pehme ja mahlase, andes sellele just täpselt õige tekstuuri.

Kui kook on ahjust välja võetud, tuleks lasta sel enne serveerimist pisut jahtuda, et maitsed saaksid ühtlustuda ja kook säilitaks oma kuju.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: br.rbth.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.