Retsept | Sealiha Prantsuse moodi

Retsept | Sealiha Prantsuse moodi

Sealiha Prantsuse moodi (mõnikord tuntud ka kui "liha Prantsuse moodi") ei ole tegelikult pärit Prantsusmaalt, vaid Venemaalt. Roog sai alguse 19. sajandi Venemaal, kus seda tunti kui "Orlovski liha." Legendi järgi loodi see roog Prantsuse koka poolt, kes teenis Vene krahvi Grigori Orlovi majapidamises. Seega on roog saanud oma nime pigem prantsuspärase valmistusviisi ja retsepti loojate päritolu järgi.

Koostis:

800 g kartulit
1kg sea välisfileed
3 mugulsibulat
200g sampinjone
300g riivjuustu (mozzarella, zedar)
150g majoneesi
soola
pipart
0,5tl oreganot
1tl küüslaugu pulbrit ja pisut muskaatpähklit
Õli ahjuplaadile määrimiseks

Valmistamine:

Alusta sellest, et lõika liha umbes poole sentimeetri paksusteks viiludeks, püüdes hoida tükid võimalikult ühtlased, et need küpseksid ahjus ühtlaselt. Kui liha on viilutatud, kata iga viil õhukese toidukilega ja vasarda kergelt mõlemalt poolt, et liha pehmeneks ja õhukeseks muutuks. See tagab, et liha jääb küpsetamise ajal õrn ja mahlane.

Kui oled liha korralikult vasardanud, maitsesta viilud soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Hõõru maitseained õrnalt mõlemale lihapoolele, et maitsed imbuksid sügavamale. Aseta maitsestatud lihaviilud kaussi ja lisa neile paar lusikatäit majoneesi. Sega õrnalt, et majonees kataks iga lihatüki ühtlaselt. Majonees lisab lihale mahlasust ja aitab maitseainetel paremini liha sisse imbuda.

Järgmiseks riivi kartulid õhukesteks viiludeks. Kartuli viilutamisel püüa viilud lõigata võimalikult ühtlase paksusega, et need küpseksid ahjus ühtlaselt ja jääksid pehmeks, kuid krõbedaks. Aseta kartuliviilud eraldi kaussi, lisa neile soola, pipart ja meelepäraseid maitseaineid. Kõige lõpus lisa kartulitele ka veidi majoneesi ja sega kõik korralikult läbi, et kartuliviilud oleksid ühtlaselt maitsestatud ja kaetud.

Nüüd võta üks suur sibul, lõika see pooleks ja viiluta õhukesteks viiludeks. Määri ahjuplaat õhukese kihi õliga, et toit ei jääks küpsemise ajal plaadi külge kinni, ja laota sibulaviilud ühtlaselt plaadile. Sibul annab küpsetamise ajal toidule magusust ja mahlasust.

Kui sibul on plaadil, lao selle peale maitsestatud ja majoneesiga kaetud lihaviilud. Aseta lihaviilud üksteise kõrvale, nii et need kataksid kogu sibula. Lihaviilude peale aseta ettevaatlikult kartuliviilud. Püüa kartuliviilud jaotada ühtlaselt, nii et need kataksid kogu liha ja moodustaksid ilusa, ühtlase kihi.

Järgmiseks viiluta värsked seened. Soovitav on kasutada šampinjone või mõnda muud meelepärast seenesorti, mis sobib hästi liha ja kartuliga. Aseta seened kartuliviilude peale nii, et need kataksid kogu kartuli. Seened lisavad roale sügavust ja täiendavat maitset.

Puista kõige peale umbes pool riivitud juustust. Juust sulab küpsetamise ajal kenasti kartuli ja seente peale, lisades toidule kreemjat ja rikkalikku maitset. Juustukihi peale tilguta veel veidi majoneesi, mis aitab juustul paremini sulada ja moodustab küpsetamise ajal kauni kuldpruuni kooriku.

Pane ahjuplaat eelsoojendatud ahju 190 kraadi juurde ja küpseta umbes 50 minutit. Küpsetamise ajal kontrolli aeg-ajalt, et roog küpseks ühtlaselt ja kartulid muutuksid pehmeks.

Kui 50 minutit on möödunud, võta plaat korraks ahjust välja ja puista peale ülejäänud riivjuust. Pane plaat uuesti ahju ja küpseta veel umbes 10 minutit, kuni juust on sulanud ja roog on pealt kaunilt kuldpruun.

Kui roog on valmis, lase sellel enne serveerimist mõni minut jahtuda, et maitsed saaksid ühtlustuda. Serveeri roog soojalt ja naudi seda koos värske salati või mõne muu meelepärase lisandiga.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: mapleandshade.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.