Suvised toimetused aias

Suvised toimetused aias

Suvi on aiapidajate jaoks põnev ja töörohke aeg. Kauni ja tervisliku aia säilitamine nõuab mitmeid hooldus- ja kujundusülesandeid, mis aitavad tagada taimede optimaalse kasvu ja üldise harmoonia. Siin on juhend suvistest toimetustest, mida iga aiakujundaja võiks teada.

Kastmine
Suvel vajavad taimed rohkem vett, eriti kuumadel päevadel. Kasta aeda hommikul või hilisõhtul, et vähendada vee aurustumist. Kasuta tilkkastmissüsteeme või voolikuid, et tagada ühtlane kastmine ja säästa vett.

Rohimine
Regulaarne umbrohtude eemaldamine on oluline, et need ei konkureeriks taimede toitainete ja veega. Multši kasutamine taimede ümber aitab vähendada umbrohtude kasvu ning hoiab pinnase niiskena.

Väetamine
Taimede jõulise kasvu ja õitsemise tagamiseks väeta neid suvel. Kasuta tasakaalustatud väetist või komposti, mis aitab parandada mulla struktuuri ja toitainesisaldust.

Lõikamine ja pügamine
Püga üle kasvanud taimed ja põõsad, et säilitada nende kuju ja edendada uut kasvu. Pleekinud õite eemaldamine soodustab uut õitsemist ja hoiab taimed tervena.

Kahjuritõrje ja haiguste ennetamine
Kontrolli taimi regulaarselt kahjurite suhtes ning rakenda vajadusel bioloogilisi või looduslikke tõrjevahendeid. Haiguste ennetamiseks eemalda haiged taimeosad kohe ja kasuta vajadusel fungitsiide.

Multšimine
Lisa taimede ümber multši, et säilitada pinnase niiskust, vähendada umbrohtude kasvu ja reguleerida pinnase temperatuuri. Multš aitab ka parandada mulla struktuuri ja toitainete sisaldust.

Niitmine ja muru hooldus
Niida muru regulaarselt, kuid ära niida seda liiga lühikeseks, et vältida murukahjustusi ja niiskuse kadu. Õhuta muru vajadusel, et parandada vee ja toitainete jõudmist juurteni.

Lillepeenarde hooldus
Eemalda pleekinud õied ja surnud taimeosad regulaarselt, et soodustada uute õite teket ja parandada üldist välimust. Toesta kõrgemad ja raskemad taimed, et vältida nende murdumist tuule või raskuse tõttu.

Aiakujunduse täiendamine
Suve alguses istuta suvelilli ja muid hooajalisi taimi, et lisada aiale värvi ja mitmekesisust. Kontrolli ja hoolda aiamööblit, teid, veesilmasid ja muid maastikuelemente, et need püsiksid heas seisukorras.

Suvised toimetused aias

Suvi on aianduses aktiivne ja põnev aeg, mil hoolikas planeerimine ja regulaarne hooldus aitavad luua kauni, tervisliku ja nautimisväärse aia. Nautige oma aia ilu ja rahu, teades, et teie vaev on seda väärt!

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: J.Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.