Valmista ise kaunis küünlaalus

Jõulud terrassil

Meil on teile häid ideid, kuidas oma kodu kiiresti ja lihtsalt küünaldega kaunistada.

NB! Pidage aga meeles, et ühtegi küünalt ei tohi jätta järelvalveta!

Küünla valmistamiseks vajad:

Küünlavaha (küünlaklaasi vaha või sojavaha küünlaklaasi või parafiin ilma lisaaineteta). Klaasi läbimõõdule ja vahale sobivat küünlatahti. Metallist või klaasist nõud küünlamassi sulatamiseks. Veevanni ja pliiti (või ahju). Termomeetrit, plastikust või metallist lusikat, värvainet, aroomi ja mittepõlevaid kaunistusdetaile, anumaid küünla valamiseks.

Tükelda vajadusel küünlamass väiksemaks ning aseta veevanni sulama. Parafiin ja parafiinisegud  hakkab  sulama  umbes  60  kraadi  juures ja sobiv  valamistemperatuur on 80 kraadi (sojavahal  65  kraadi). Massi võib asetada ka külma ahju ja lasta ahjul kuumeneda  80-100 kraadini kontrollides aeg-ajalt massi  temperatuuri. Ära kuumuta vaha üle 80 kraadi, süttimisoht!  

Värv ja lõhn lisatakse kui mass on vormi valamiseks valmis. Selleks, et küünlamass anumatega paremini haakuks, tuleks need eelsoojendada. Eelsoojendamise soovitav temperatuur on umbes 30 kraadi. Eelsoojendamiseks võib klaasid asetada näiteks kuuma kraanivette. Sulanud vahasse lisada värvi-ja lõhnaained.

Alguses valada klaasi põhja õhuke kiht vaha, suruda sinna taht ning lasta veidi tahkuda. Seejärel valada ülejäänud vaha klaasi. Soovitav on alati veidi vaha järgi jätta. Osa vahadest kipub kokku tõmbama ning jätab ümber tahi väikese süvendi. Kui selline olukord tekib, tuleb järelejäänud vaha uuesti sulatada ja teha teine valamine.

Küünlaaluste valmistamine

Lihtne puuhalg, millele puuritud 4 auku küünalde jaoks, lisaks peale kinnitatud kuumaliimipüstoli abil veidi sammalt. Juurde võid lisada liimipüstoliga ka käbisid.

Küünlaalusele maitsvad jõulukommid, mida möödaminnes saad põske pista :)

Veidi rohelust ümber küünlahoidja. Küünlahoidja ümber lisatud rippu veel neli valget kuuseehet.

Neli huvitava mustriga küünalt küünlaalusel, kuhu juurde lisatud lehise oksad koos käbidega ja väike valguskett.

Hallide küünalde ümber kaunis jõulupärg, kus leidub nii loodusliku materjali kui kunstmaterjali, mis omavahel suurepäraselt kombineeritud.

Metallist nummerdatud topsikud männiokste ja pisikeste jõuluehetega. Numbrid saad ka ise teha topsikutele peale metallvärvi ja šabloonide abil.

Tassid, mis hetkel kasutuse pole on võetud jõulude ajal kasutusele küünlaalustena. Küünla ümber rohkelt tassi sees kaunist rohelist sammalt, kaunistuseks lisatud mõned armsad lihtsalt paigaldatavad väiksed ehted.

Kui kodus ei leidu õiget küünlaalust. Keeksivorm sobib küünlaaluseks jõulude ajal ideaalselt. Keeksivorm täidetud mannaga. Peale pandud efektsed erkpunased matid ja läikivad jõulukuulid ja loodusest leitud käbid. Ümber keeksivormi seotud kaunistuseks veel jõuluteemaline pael. Kas pole mitte armas?

Kuidas teha? Vaja läheks: läbipaistvaid klaase, dekoratiivset paberit, kääre, lehise oksa ja käsitööpaela. Kõigepealt lõika välja sobiv suurus dekoratiivset paberit, millega katad klaasi pinna. Siis tee hariliku pliiatsiga dekoratiivsele paberile kuju n: südamekuju, mille lõikad välja. Seejärel paigutad paber kuumaliimi abil ümber klaasi. Klaasi äärde lisa efektiks käsitööpael koos lehise oksaga.

Kaunis pruuni ja valge kooslus laual käbide, tähtaniisi, ehete ja küünla näol.

Jõuluõunte sisse kuuseküünlad. Õunad kaunistatud piparkoogi glasuuriga.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Erakogu

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.