Teile parima veebikogemuse pakkumiseks kasutab see veebisait küpsiseid.
Meie veebisaiti kasutades nõustute küpsiste kasutamisega Lähemalt saab lugeda veebilehe all servas olevast menüüst
Cookies are short reports that are sent and stored on the hard drive of the user's computer through your browser when it connects to a web. Cookies can be used to collect and store user data while connected to provide you the requested services and sometimes tend not to keep. Cookies can be themselves or others.
There are several types of cookies:
So when you access our website, in compliance with Article 22 of Law 34/2002 of the Information Society Services, in the analytical cookies treatment, we have requested your consent to their use. All of this is to improve our services. We use Google Analytics to collect anonymous statistical information such as the number of visitors to our site. Cookies added by Google Analytics are governed by the privacy policies of Google Analytics. If you want you can disable cookies from Google Analytics.
However, please note that you can enable or disable cookies by following the instructions of your browser.
Tüümiani kasutatakse paljudes köökides, sealhulgas Euroopa, Briti, Vahemere, Aafrika, Ladina- ja Kesk-Ameerika, piirkondlike Ameerika ja Kariibi mere köökides.
Värsket ja kuivatatud tüümiani on tavaliselt saadaval supermarketi külmutatud toodete sektsioonis – kasutage vartest eemaldatud lehti või lisage see roogadele tervena. Tüümianitaim on tugev ja vastupidav ning vohab teie koduaias kasvukuudel.
Mis on tüümian?
Tüümian on ravimtaim, mille väikesed lehed kasvavad peenikeste varte kobaratel. Tüümiani kasutatakse igasuguste roogade maitsestamiseks kas eraldi või koos teiste tavaliste maitsetaimedega, nagu rosmariin, salvei ja majoraan. Iga dieedi jaoks sobiv ja väga harva allergeeniks peetav tüümiani võib tarbida igaüks, kes soovib värskete ürtidega süüa teha.
Tüümiani sordid
Kõige sagedamini kasutatakse toiduvalmistamisel harilikku tüümian ja sidrunitüümiani. Sidrunitüümiani välimus sarnaneb tavalisele tüümianile, kuid sellel on iseloomulik sidruni lõhn ja maitse. Võite kohata ka villast tüümiani, roomavat tüümiani, metsik tüümiani ja päkapikk-tüümiani – need kõik sobivad paremini kiviktaimla täidiseks kui kulinaarseks kasutamiseks.
Päritolu
Tüümiani päritolu võib otsida iidsetest ühiskondadest kogu Vahemere piirkonnas, kuigi praegu kasvatatakse ja küpsetatakse seda kõikjal maailmas. Siiski ei ole selle kasutamine alati olnud puhtalt kulinaarne. On tõendeid selle kohta, et iidsed egiptlased kasutasid palsameerimisrituaalides tüümiani võimsaid antiseptilisi omadusi. Roomlased pidasid seda rohtu vapruse ja jõu sümboliks – eriti sõjalise võimekuse osas – ning vahetasid seda omavahel, kinnitasid enne lahingut oksi rõivaste külge ja põletasid selle kimpu, et puhastada õhku kodudes ja palvekohtades.
Keskajal musta surma ajal arvati, et tüümiani aktiivne antiseptiline ühend tümool kaitseb nakkuste eest ja seda kasutati haigusest põhjustatud nahakahjustuste raviks. Hiljem peeti tüümiani müütiliste haldjate olemasolu märgiks. Läbi selle dokumenteeritud ajaloo on tüümiani meeldiva ürdi maitse ja antibakteriaalsete omaduste tõttu kasutatud toiduainete säilitamismeetodites.