Teile parima veebikogemuse pakkumiseks kasutab see veebisait küpsiseid.
Meie veebisaiti kasutades nõustute küpsiste kasutamisega Lähemalt saab lugeda veebilehe all servas olevast menüüst
Cookies are short reports that are sent and stored on the hard drive of the user's computer through your browser when it connects to a web. Cookies can be used to collect and store user data while connected to provide you the requested services and sometimes tend not to keep. Cookies can be themselves or others.
There are several types of cookies:
So when you access our website, in compliance with Article 22 of Law 34/2002 of the Information Society Services, in the analytical cookies treatment, we have requested your consent to their use. All of this is to improve our services. We use Google Analytics to collect anonymous statistical information such as the number of visitors to our site. Cookies added by Google Analytics are governed by the privacy policies of Google Analytics. If you want you can disable cookies from Google Analytics.
However, please note that you can enable or disable cookies by following the instructions of your browser.
Estragon on lehtroheline ürt, mis on väga aromaatne ja õrna lagritsamaitsega. See lisab värske, kevadise maitse ja veidi elegantsi erinevatele retseptidele, sealhulgas salatikastmetele, kastmetele ning kala- ja kanaroogadele, ning seda kasutatakse tavaliselt prantsuse toiduvalmistamisel. Estragonit müüakse nii värskelt kui ka kuivatatult ning see on saadaval aastaringselt.
Mis on estragon?
Estragon on kulinaarne ürt, mis on tuntud oma läikivate, kõhnade lehtede ja aromaatse maitse poolest. Kõige tavalisem toiduvalmistamisel kasutatav tüüp on prantsuse sort. Estragon on paljude Prantsuse roogade, sealhulgas Béarnaise kastme koostisosa, ning oma õrna maitse tõttu sobib hästi kala, kana ja munadega. Prantsusmaal nimetatakse seda "ürtide kuningaks", kuna see suudab rooga kõrgemale tõsta, ja see on üks neljast ürdist prantsuse peenürtide segus, mis on peterselli, estragoni, kirvi ja murulauk.
Estragon on mitmeaastane taim, mis tähendab, et pärast istutamist kasvab see igal aastal uuesti. See kuulub perekonda Artemesia, mis hõlmab muid lagritsamaitselisi rohelisi, nagu see, mida kasutatakse prantsuse aperitiivi absindi valmistamisel. Varred on sitked ja puitunud ning lehed pikad ja õhukesed teravate otstega.
Sordid
Kuigi prantsuse estragon on kõige levinum, on ka teisi sorte, sealhulgas Hispaania (tuntud ka kui Mehhiko) estragon ja Vene estragon. Mehhiko piparmündi estragoni maitse on väga sarnane prantsuse estragoniga, kuigi veidi rikkalikum; sellel on ka väikesed kuldsed õied. Kuigi Vene estragon näeb välja väga sarnane prantsuse estragoniga, on selle maitse tugevam ja mõrkjam ning seda kasutatakse kõige sagedamini jookide maitsestamiseks.
Värske vs kuivatatud
Nagu paljude teiste ürtide puhul, on värskel ja kuivatatud estragonil suur erinevus. See erinevus on aga veelgi selgem, kuna estragon on õrn maitsetaim ja kuivatamise ajal lenduvam. Paljud kokad ei kasuta kuivatatud estragoni, kuna see on kaotanud peened ja peened omadused, mis muudavad värske nii ahvatlevaks. Kui kasutate värske asemel kuivatatud, tuleks 1 supilusikatäis asendada 1 teelusikatäis. Värsket estragoni saab kuivatada ka kodus, kas aeglaselt ahjus soojas või kuivatis.