Estragon on väga väärtuslik maitsetaim

Estragon on väga väärtuslik maitsetaim

Estragon on lehtroheline ürt, mis on väga aromaatne ja õrna lagritsamaitsega. See lisab värske, kevadise maitse ja veidi elegantsi erinevatele retseptidele, sealhulgas salatikastmetele, kastmetele ning kala- ja kanaroogadele, ning seda kasutatakse tavaliselt prantsuse toiduvalmistamisel. Estragonit müüakse nii värskelt kui ka kuivatatult ning see on saadaval aastaringselt.

Mis on estragon?

Estragon on kulinaarne ürt, mis on tuntud oma läikivate, kõhnade lehtede ja aromaatse maitse poolest. Kõige tavalisem toiduvalmistamisel kasutatav tüüp on prantsuse sort. Estragon on paljude Prantsuse roogade, sealhulgas Béarnaise kastme koostisosa, ning oma õrna maitse tõttu sobib hästi kala, kana ja munadega. Prantsusmaal nimetatakse seda "ürtide kuningaks", kuna see suudab rooga kõrgemale tõsta, ja see on üks neljast ürdist prantsuse peenürtide segus, mis on peterselli, estragoni, kirvi ja murulauk.

Estragon on mitmeaastane taim, mis tähendab, et pärast istutamist kasvab see igal aastal uuesti. See kuulub perekonda Artemesia, mis hõlmab muid lagritsamaitselisi rohelisi, nagu see, mida kasutatakse prantsuse aperitiivi absindi valmistamisel. Varred on sitked ja puitunud ning lehed pikad ja õhukesed teravate otstega.

Sordid

Kuigi prantsuse estragon on kõige levinum, on ka teisi sorte, sealhulgas Hispaania (tuntud ka kui Mehhiko) estragon ja Vene estragon. Mehhiko piparmündi estragoni maitse on väga sarnane prantsuse estragoniga, kuigi veidi rikkalikum; sellel on ka väikesed kuldsed õied. Kuigi Vene estragon näeb välja väga sarnane prantsuse estragoniga, on selle maitse tugevam ja mõrkjam ning seda kasutatakse kõige sagedamini jookide maitsestamiseks.

Värske vs kuivatatud

Nagu paljude teiste ürtide puhul, on värskel ja kuivatatud estragonil suur erinevus. See erinevus on aga veelgi selgem, kuna estragon on õrn maitsetaim ja kuivatamise ajal lenduvam. Paljud kokad ei kasuta kuivatatud estragoni, kuna see on kaotanud peened ja peened omadused, mis muudavad värske nii ahvatlevaks. Kui kasutate värske asemel kuivatatud, tuleks 1 supilusikatäis asendada 1 teelusikatäis. Värsket estragoni saab kuivatada ka kodus, kas aeglaselt ahjus soojas või kuivatis.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Erakogu

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.