Millised võimalused on katuse renoveerimisel?

Ekspert selgitab: kas eelistada katuse vahetamisel senist materjali või mõelda uue peale?

Sageli kiputakse katuse renoveerimisel eelistama senist materjali, sest nii tundub kindlam. Tegelikult pole uue materjali pelgamiseks põhjust, sest vana katuse asendamine meelepärase kattega ei ole kuigi keerukas, kirjutab ehitusfirma Kahu & Kahu Ehitus OÜ ehitusinsener Johannes Kahu.
 
Vanematel, nõukogude ajal ehitatud majadel on sageli katus kaetud eterniitplaatide, vana pleki või ruberoidiga ehk tänapäevase nimetusega bituumenrullmaterjaliga. Sageli kiputakse uue katuse ehitamisel eelistama sama materjali, arvates, et sel juhul pole katusekonstruktsioonidega vaja midagi ette võtta. Nii see aga pole, sest suure tõenäosusega vajab esiteks kaasajastamist soojustus ja ilmselt puudub vanal katusel ka korralik aluskate, mis tuleb paigaldada sõltumata valitud materjalist.

Kivikatuste tootja BMI Monieri tootevalikust sobib laineline betoonkivi Aerlox hästi just katuse renoveerimiseks ja seda eeskätt tema 15% kergema kaalu tõttu. Ühe keskmise elumaja katuse kaalu vähendab Aerloxi kasutamine võrreldes traditsiooniliste katusekividega ca 1 tonni võrra.

Aluskate kaitseb soojustust ja katusekonstruktsioone niiskuse eest

Uue katusekatte alla tuleb alati paigaldada aluskate, mille esmane ülesanne on tagada, et katuse alla kogunev kondensaatvesi ei satuks katusekonstruktsioonidele ega soojustusele (eriti kui soojustusena on kasutatud villa).

See probleem on eriti sage plekk-katuste puhul, sest sügisel ja kevadel jahtub plekk öösiti maha ning päeval soojeneb taaskord ülesse. See protsess võib pleki alla tekitada märgatava koguse kondensaat vett, mis omakorda soojustusele tilkudes vähendab viimase soojuspidavust ning võib ajapikku läbi mädandada ka katusekonstruktsioonid.

Teiseks tagab aluskate, et katuse ehitamise ajal või katusekatte vigastamisel ei satuks sademetevesi tuppa. Lae poolt peaks soojustust ja katusekonstruktsioone kaitsma omakorda aurutõkkega. Nimelt tekitab majas toidu valmistamine, duši all käimine ja isegi lihtsalt hingamine veeauru, mis võib aurutõkke puudumisel kondenseeruda aluskatte sisepinnale.

BMI Monieri siledate katusekivide valikust annab kaalult kergem EVO katusekivi renoveeritud majale elegantse välisilme.

● kuidas teada saada, kas Sinu katuse konstruktsioonid on piisavalt tugevad erinevate
katusematerjalide jaoks,
● mida tuleb katuse vahetusel igal juhul ette võtta roovitusega,
● millised katusematerjalid on kallimad, millised odavamad (vs nende eluiga),
● kuidas oleks mõistlik katust soojustada,
● millist dokumentatsiooni vajab uus katus….

... loe edasi BMI Monieri kodulehelt!

Oma uue katuse hind arvuta katusekalkulaatorist.

Tekst/kujundus: monier.ee / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: BMI Monier

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.