Põhuplaat- keskkonnasõbralik, energiasäästlik ehitusmaterjal

Põhuplaat- keskkonnasõbralik, energiasäästlik ehitusmaterjal

Põhuplaat on looduslik ehitusmaterjal, mis koosneb nisupõhust ning taaskasutatud jõupaberist. Põhk on kuumtöödeldud ehk ekstrudeeritud ja seejärel vaakumis kokku pressitud. Töötlemise käigus eraldub põhust ligniin - looduslik liimaine, mis hoiab plaati koos. Seejärel on plaat kaetud taaskasutatud jõupaberiga. Jõupaberi eesmärk on muuta plaat lihtsasti viimistlevaks.

Põhuplaadil on väga palju palju omadusi, mis tulenevad selle töötlemisest ning suurest massist.

Mass

38mm paksune põhuplaadi ruutmeeter kaalub 18-22kg ning 58mm paksuse plaadi ruutmeeter kaalub 22-25kg. Oma kodu ehitamisel või renoveerimisel on mõtekas otsustada just põhuplaadi kasuks, kui tahate et teie maja oleks tervislik, teie enda tervisele, kui ka rahakoti omale.

Kuna Põhuplaadist majadel on väga madalad küttearved just tänu plaadi soojapidavusele. Põhuplaadist ehitatud kodudes valitseb rahu ja vaikus, kuna väline müra ei tungi teie koju. Tänu väga heale niiskusregulatsioonile valitseb põhuplaadist ehitatud kodudes väga tervislik mikrokliima, mis paljudes teisi tuntud ehitusmaterjale kasutades jääb kahjuks vajaka.

Helipidavus

Põhuplaat on tänu selle tihedusele ja massile väga hea heli isolaator; just madalate helide jaoks. 58mm paksune plaat, koos viimistlusega summutab kuni 35dB – paljudele suurt midagi, siis oma kõrv on ikkagi kuningas, mistõttu soovitame vaadata ja kuulata meie kodulehel videot „Helisummutusvõime“ ning selle leiate lingilt https://pohuplaat.ee/videod . Seetõttu on just põhuplaat ideaalne valik kontoritesse, helistuudiosse ja ka kodusteks helitöödeks näiteks magamaistubade vahele või helitööks naabrite vahelistes seinets.

Niiskusregulatsioon

Põhuplaat suudab niiskematel aastaaegadel niiskust enda sisse talletada, ning kuivematel perioodidel seda ruumi tagastada – eriti hästi on seda tunda sügisel ja talvel. See aitab tagada tasakaalukamat niiskustaset hoones. Põhuplaat ei vaja eraldi tuule- ega aurutõkkeplaate (ega kilesid), mis tähendab suuremat hingavust.

Tulepidavus

Plaadi pressimisel on plaadi vahele jäänud väga minimaalselt hapnikku, mis on põlemisel üks olulisemaid tegureid. Leegiga kokkupuutel hakkab plaadi pind põlema, kuid tuleallika eemaldamisel kustub see kohe. Põhuplaadi pind vaid söestub – vaata katset lingilt https://pohuplaat.ee/video.

Tulepidavuse katse

Põhuplaadi paigaldamine

Kiiresti paigaldatav

Põhuplaadi kasutamine hoiab ära mitu tööetappi. Mittekandvaid vaheseinu saab rajada vabalt ilma karkassita, kuna materjal on isekandev. Põhuplaat on väga kergesti töödeldav (meie kasutame peamiselt ketassaagi), paigaldatav ning viimistletav. Töötlemisel on põhk muutunud täiesti väärtusetuks ka närilistele, kuna plaadi valmistamisel kasutatakse põhku millest on eraldatud viljad, ei ole närilistel põhuplaadi vastu huvi.

Aga kus siis põhuplaat kasutada?

Põhuplaati saab paigaldada igale poole!
Põhuplaadist ehitatakse nii hoone välis-ja siseseinu, põrandaid ja lagesid.
Peamiselt ostetakse põhuplaati kahel eesmärgil:
1. Renoveerimiseks
2. Helitöödeks
Plaadi kasutamisel ei ole piirangud, kuid meeles tuleb pidada reeglit, et märgades ruumides tuleb
teha vastav hüdroisolatsioon ja seejärel viimistleda pind oma äranägemise järgi: kas keraaamiliste
plaatidega, või näiteks savikrohviga.

Põhuplaati on 2 erinevas paksuses:

• 38mm paks plaat, mille laius on 800mm ning meie laos on neid mõõdus 2500mm, 2700mm ja 3000mm
• 58mm paks plaat, mille laius on 1200mm ning neid on meie laos samuti mõõtudes 2500mm, 2700mm ja 3000mm.

Küll aga ehitatakse või õigemini ehitab meie vägev meeskond põhuplaadist ka kodusid. Nullist lõpuni ning eriti meeldib meile teha keerulisi eriprojekte tehtud töödega saab tutvuda läbi meie sotsiaalmeedia. Lisaks on läbi meie meistrimeeste käte näinud ilmavalgust nii mõnigi helistuudio – kõige tuntum neist on vast hiljaaegu Dolby Atmos sertifikaadi pälvinud Studio89 Tallinnas.

Kohtumiseni meie kodulehel pohuplaat.ee , kust leiate meie toreda meeskonna kontaktid, et esitada enda tellimus kui ka tekkivad küsimused!

Tekst/kujundus: pohuplaat.ee | Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: pohuplaat.ee

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.