Retsept | 1930. aasta vanaema punasesõstra kook

Retsept | 1930. aasta vanaema punasesõstra kook

"1930. aasta vanaema punasesõstra kook" on nagu ajamasin, mis viib meid tagasi ajalukku, kus lihtsus ja kodusus olid iga päeva lahutamatud osad. See kook on tõeline maitsete ajalugu, mille retsept on kantud läbi aastakümnete, säilitades oma maitses ja hinges peidetud traditsioonide õrnuse.

Koostis

200 g võid
200 g suhkrut
4 muna
300 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
200 ml piima
300 g punaseid sõstraid
Näpuotsatäis soola

Valmistamine

Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Vahusta toasoe või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad, vahustades iga muna järel korralikult. Sõelu jahu, küpsetuspulber ja sool ning sega need vaheldumisi piimaga tainasse. Pese ja nõruta punased sõstrad. Kui soovid, võid osa sõstardest segada tainasse ja osa jätta pealispinna kaunistamiseks. Kata koogivorm (läbimõõduga umbes 24 cm) küpsetuspaberiga või määri see võiga. Vala tainas vormi ja silu pealt ühtlaseks. Puista punased sõstrad taina peale. Soovi korral võid neid kergelt taina sisse suruda. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures umbes 45-50 minutit, kuni kook on kuldpruun ja küpsuskontrolli tehes jääb tikk kuivaks. Lase koogil vormis jahtuda. Serveerides võid koogile raputada tuhksuhkrut või serveerida vanillikastme või -jäätisega.

 

Pehme ja õhuline tainas kohtab hapukaid punaseid sõstraid, mis lisavad sellele magusale küpsetisele särtsakat värskust. Koogi iga suutäis on nagu nostalgia täis aegade rikkaid lugusid, kus iga koostisosa räägib oma lugu – sulanud või, suhkrust roosiline magusus ja sõstarde hapukus, mis tasakaalustab maitsete paletti.

Valmistamine on nagu rahuhetk, kus iga segamisliigutus ja koostisosade kokkupanek on kui ainuõige viis ajas tagasi reisimiseks. See on ideaalne valik, kui soovid nautida midagi, mis toob esile vanaema helluse ja kodu soojuse. Kui kook ahjust välja tuleb, on see peaaegu nagu aeg seisaks – kuldne koogikoorik peidab endas pehmet ja niisket sisu, mida ümbritsevad värsked sõstrad annavad magusale maitsele sära.

"1930. aasta vanaema punasesõstra kook" ei ole mitte ainult magustoit, vaid pigem ajaloohõnguline elamus, mis pakub mitte ainult maitseelamust, vaid ka sooja ja koduse meelerahu. Kui soovid luua mälestusi, mis on täis armastust ja ajalugu, siis see kook on just see, mida otsid – lihtne, maitsekas ja alati ajatu.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: erakogu

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.