Jõulusoki ideed jõulumeeleolu loomiseks

Jõulud terrassil

Jõulude ajal on lihtsad detailid need, mis aitavad luua tõelise jõulumeeleolu. Üks kaunis ja isikupärane element on jõulusokk. Olgu need kootud, vilditud, õmmeldud või heegeldatud, jõulusokid toovad kindlasti naeratuse näole ja loovad imelist jõulutunnet. Kui aga aega napib või käsitööoskus jääb vajaka, leiab tänapäeval ka e-poodidest suure valiku kauneid jõulusokke, alates käsitööna valmistatud unikaalsetest töödest kuni masstoodanguni.

Kuid neile, kes armastavad ise käed külge panna ja loovusega mängida, on siin üks lihtne juhend jõulusoki õmblemiseks. Üllata oma lähedasi isetehtud kingitustega ja loo kodus tõeline jõulumeeleolu!

Mida läheb vaja?

- Üks tavaline sokk – lõike joonistamiseks. Soki suurus vali vastavalt sellele, kui suure jõulusoki soovid valmistada.
- Kaks erinevat kangast – valik sõltub sinu maitseeelistustest ja kodusest interjöörist.
- Veidi kangaga sobivat paela – soki kaunistamiseks ja riputamiseks.
- Õmblustarvikud ja õmblusmasin – eelistatult õmblusmasin, aga ka käsitsi õmmeldes saab hakkama.
- Aega – umbes 20-60 minutit lõikamiseks ja õmblemiseks.

Samm-sammult juhend

Lõike joonistamine:
Aseta tavaline sokk paberile ja joonista selle järgi lõige. Jõulusoki nina võiks olla veidi ümaram ja sääre osa umbes kolmandiku võrra pikem kui tavalise soki sääreosa. Nii saad hiljem soki ääre veidi tagasi keerata, mis annab sokile proportsionaalse ja kauni välimuse.

Kanga lõikamine:
Kasuta lõiget, et lõigata välja kaks tükki kummastki kangast – üks tükki soki esikülje jaoks ja teine tagakülje jaoks. Veendu, et mõlemad kangatükid oleksid õigesti lõigatud, et sokk kokku õmmeldes hästi istuks.

Õmblemine:
Aseta kaks kangatükki paremad pooled kokku ja õmble ümber soki serva, jättes soki sääreosa lahtiseks. Kui kasutad õmblusmasinat, sujub töö kiiremini, kuid käsitsi õmblemine annab lisaks isiklikule puudutusele ka rahulolu oma kätega loodud tööst.

Ääre viimistlemine:
Keera soki sääreosa ääred tagasi ja kinnita need õmblustega, et sokk püsiks ilusasti proportsioonis. Kasuta kangaga sobivat paela, et teha sokile kaunis riputusaas.

Kaunistamine:
Lase fantaasial lennata! Lisa paelu, nööpe, pitse või isegi käsitsi tehtud tikandit, et sokk saaks just selline nagu sulle meeldib.

Nüüd ongi sinu kaunis jõulusokk valmis, ootamaks täitmist väikeste üllatuste ja maiustustega.

Veidi jõulusoki ajaloost

Lapsed üle maailma enamjaolt Inglismaal ja Ameerikas jätavad jõuluvanale jõulueelseks õhtuks jõulusokid välja. Meil Eestis on jõulusokid tavalised kogu jõuluaja väljas niikaua kuni päkapikud sussi sisse kuni jõuluhommikuni midagi maitsvat toovad. See jõulusoki traditsioon on tegelikult juba päris vana ja pärineb 16. sajandist Hollandist , kus lapsed jätsid jõulude ajal oma jalanõud tule lähedale. Ärgates leidsid nad aga kingade seest kingitusi. See traditsioon on välja kujunenud aastatega ja nüüd on see levinud nii, et jõulusokid jäetakse kamina äärde (Inglismaal, Ameerikas). Lapsed ärkavad sageli selle peale, et nende jõulusokid on šokolaadide, apelsinide või mõne muu maitsva maiusega täidetud.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Pinterest.com ( lovecreatecelebrate.com, whitepicketfarmhouse.com, chaylorandmads.com)

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.