GURMEEAIA kosutavad taimeteed

Jõulud terrassil
Gurmeeaia Eva Bronzini - usun, et kõik on nõus väitega, et parimad kingitused elus on armastusega tehtud. Armastusest sündinud kingid teevad meele ütlemata rõõmsaks ja südame soojaks. Ja kohe eriti sooja olemise loomiseks on tõhusaim kingitus kahtlemata tee! Soojust leiab muidugi ka mujalt – näiteks kaisutustest, villastest sokkidest, pehmest pleedist ja karvamütsist. Aga täna teeme ikkagi teed, sest soovime inspireerida Sind omaenda signatuur teesegu looma ja seda teistega jagama!
 
Hõrgu taimetee kokku segamine ei ole raketiteadus. Lähtu maitsete valimisel isiklikest eelistustest ja sellest, mis saadaval. Maitsekoosluste variante on sadu kui mitte tuhandeid. Kuivatatud ürte ja vürtse müüakse nii supermarketis, apteegis kui looduspoes ning tihti leiab ka kodust köögikapist oma aiast, aasalt või metsast korjatud kuivatatud taimi.

Mainin siinkohal igaks juhuks, et mõningatel juhtudel on teatud ravimtaimed vastunäidustatud, seega tee eelnevalt kindlaks, milliste omadustega valitud ürdid-vürtsid on ja kas kingisaaja võib neid tarbida. Vältimaks ohte, sildista teesegud koostisainete loeteluga!
 
Millesse küll tee pakkida? Meil (ja olen kuulnud, et ka mõnel teisel) on komme silmale ilusaid mittevajalikke asju alles hoida ja nii leidsime jõuluehete kastist varasematest aastatest jäänud meeleolukad plekist kommikarbid, mis on teesegu pakendamiseks justkui loodud. Otse loomulikult sobivad selleks otstarbeks ka kõiksugu muud (söödavatele asjadele mõeldud) purgid, topsid, miniämbrid, kotid, tuutud või pappkarbid. Ja miks mitte kinkidagi teesegu otse tassi, kruusi või teekannu pakituna?!? Tänapäeval on saadaval ka toredad paberist teefiltrid, kuhu saab portsjonite kaupa kasvõi seitse erinevat teed segada. Samuti võib teekotikesed ise meisterdada näiteks marlist või naturaalsest (eelistatavalt orgaanilisest) puuvillasest kangast.

Segu valmistamisel võid võtta spikriks järgmise retsepti, aga kui tuju ja viitsimist on, lase loovusel end kanda või rakenda vana head katse-eksitusmeetodi:

2-3 OSA mahedamaitselisi ürte
1 OSA tugevamate maitseomadustega ja / või
värskendavaid ürte (münt, sidrunhein, aedmeliss, eukalüpt jne)
1 OSA vürtse / marju

Alljärgnevad teesegud kuuluvad Gurmeeaia absoluutsete lemmikute hulka. Ehk kõnetab mõni neist Sindki!

UUS HINGAMINE
mustikalehed, kummeliõied, eukalüptilehed,
purustatud kibuvitsamarjad & rosmariin

SUVEUNISTUS
kaselehed, kassinaeriõied, lavendliõied,
sidrunhein & purustatud kadakamarjad

HOMMIKUTEE
aedmeliss, kahvrilaimi lehed,
saialilleõied & fenkoliseemned

LILLELÕHNALINE AED
rohe- või piparmünt, hibiskiõied, kanarbikuõied,
roosi ja rukkilille kroonlehed,
nelgipungad & kardemoniseemned

Teeteemalisse kingikotti võib veel lisada meepurgi, küpsiseid, pähkleid ja kuivatatud marju või puuvilju, aga ka raamatu või teetarvikuid.

Toidublogja Eva Bronzini Gurmeeaia postitustega saad kursis olla nii nende veebilehel kui IG kontol @gurmeeaed

Tekst/kujundus: Retsepti autor: Eva Bronzini (Gurmeeaed) | Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Eva Bronzini (Gurmeeaed), IG:@gurmeeaed

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.