Teile parima veebikogemuse pakkumiseks kasutab see veebisait küpsiseid.
Meie veebisaiti kasutades nõustute küpsiste kasutamisega Lähemalt saab lugeda veebilehe all servas olevast menüüst
SCANDINAVIANHOME OÜ (edaspidi Veebiajakiri "Scandinavian Home" ) haldab järgmist veebiportaali: https://scandinavianhome.ee/
Kasutajate paremaks teenindamiseks kasutab Veebiajakiri "Scandinavian Home" veebiportaal küpsiseid ehk cookie’sid.
Kasutame veebilehel küpsiseid ja küpsistega sarnanevaid tehnoloogilisi lahendusi („küpsised“), mis saadetakse ja salvestatakse kasutaja arvutisse veebilehtede poolt, mida Kasutaja külastab. Küpsis salvestatakse kasutaja veebilehitseja failikataloogis. Juhul, kui kasutaja on külastanud veebilehte varem, loeb veebilehitseja küpsist ning edastab vastava teabe veebilehele või elemendile, mis küpsise algselt salvestas. Lisateave küpsiste kohta on kättesaadav veebilehel www.aboutcookies.org. Küpsised võimaldavad jälgida veebilehe kasutusstatistikat, erinevate veebilehe osade kasutatavust ning veebilehel tehtavaid toiminguid. Küpsisest saadavat teavet kasutatakse veebilehe kasutusmugavuse, sisu parandamise ja turunduse suunamise eesmärgil. Veebiajakiri "Scandinavian Home kuuluvad domeenid võivad muuhulgas sisaldada elemente, mis salvestavad küpsiseid kolmanda isiku nimel.
Veebilehel kasutatavate küpsiste tüübid
-Püsiküpsised on hädavajalikud veebilehel ringi liikumiseks ja selle funktsioonide kasutamiseks. Püsiküpsiste puudumisel ei saaks kasutaja kasutada kõiki veebilehe funktsioone.
-Sessiooniküpsised võimaldavad veebilehel meelde jätta kasutaja poolt tehtud varasemaid valikud (näiteks kasutajanimi, keelevalik) ning seeläbi pakkuda tõhusamaid ja isikupärasemaid funktsioone.
-Jälgimisküpsised koguvad andmeid kasutaja käitumisest veebilehel. Jälgimisküpsisest saadav informatsioon võimaldab tõsta veebilehe kasutusmugavust.
-Reklaamküpsised koguvad andmeid kasutaja sirvimisharjumuste kohta, mis omakorda võimaldab veebilehel esitada kasutaja eelistustega kooskõlas olevat reklaamisisu. Lisaks võimaldab vastav küpsiseliik mõõta reklaamikampaania tõhusust.
Küpsisest keeldumine
Kasutajal on õigus keelduda küpsiste salvestamisest arvutisse. Vastava soovi korral peab Kasutaja muutma oma veebilehitseja seadeid. Vastava soovi korral peab kasutaja muutma oma veebilehitseja seadeid. Parema ülevaate saamiseks on soovitab vaadata kasutaja veebilehitseja küpsiste haldamise suvandeid. Eritüüpi veebilehitsejad kasutavad erinevaid meetodeid küpsiste keelamiseks. Täpsem informatsioon on kuvatud veebilehel www.aboutcookies.org. Mobiiltelefoni veebilehitsejas küpsiste keeldumise juhenditeks võib vaja minna mobiiliseadme kasutusjuhendi abi. Küpsiste blokeerimisel peab Kasutaja arvestama, et kõik veebilehe funktsioonid ei pruugi pärast küpsiste blokeerimist enam Kasutajale kättesaadavad olla.
Aedherne kasvatamine ja kasutamine
Aedhernest on Eestis kasvatatud juba alates 13 sajandist, seega on hernes meil päris põline kultuurtaim. Euroopas on aedhernes levinud näiteks Soomes, Prantsusmaal ja Inglismaal.
Aedherne külvamine
Hernes vajab idanemiseks palju niiskust, seetõttu külvatakse herned juba varakult. Herne juurestik tungib kuni 1 meetri sügavusele mulda ning on sellepärast suhteliselt vastupidav põua suhtes. Samas võib siin ohtlikuks saada põhjavee kõrgus- nimelt ei tohi see olla kasvukohas väga kõrge.
Idanema hakkab herne seeme umbes +5 kraadi juures. Hernes tärkab pärast külvamist umbes nädala kuni paari jooksul. Aedherne tõusmed taluvad isegi lühiajalist külma. Kõige rohkem kardab hernes külma õitsemise ajal. See võib mõjuda talle nii rängalt, et kaunadesse herneid ei tekigi.
Herneseeme püsib idanemisvõimelisena 4-6 aastat. Hernes külvatakse võimaluse korral enne teravilja, et maksimaalselt ära kasutada mullaniiskust.
Hernetaimede toestamine
Hernes on üheaastane taim, mille vars on sees õõnes ning sellepärast tuleb noori hernetaimi aidata ning toestada, et vars saaks kasvamiseks tuge. Ka herne toestamist tuleb osata ja ehkki see on lihtne, olenevad toestamise nipid hernetaimede kõrgusest.
Varre pikkuse järgi võib eristada madalakasvulisi herneid (varre kõrgus 25-70 cm), keskmise kõrgusega herneid (varre kõrgus 71-110 cm ) ja kõrgekasvulisi herneid (varre kõrgus kuni 250 cm ). Madalakasvulisi hernetaimi ei ole vaja põhimõtteliselt üldse toestada. Piisab, kui asetada taimede vahele mõned harulised oksakesed. Taimed leiavad ise küllaltki palju toetust nendest. Keskmise– ja kõrgekasvulisi hernetaimi tuleb aga juba rohkem toestada ja uskuga või mitte, aga seeläbi on võimalik hernetaimede saagikust tõesta isegi 70-80 %, kuna hernetaimed sirguvad pikemaks ning saavad rohkem valgust. Kõige parem on maapinna sisse asetada tugikepid ning ning vedada nende ümber nöörid.
Aedherne kasutamine ja säilitamine
Aedhernes hakkab valmima tavaliselt juuli lõpus. Kui on kasutatud katteloori, siis ka varem. Seega, kes pani kevadel herned maha, saab praegu nendega maiustada. Herned sobivad nii toorelt näksimiseks, kui ka erinevatesse suppidesse, salatitesse ja teistesse roogadesse. Kui herneid kipub peenral üle jääma, võib neid sügavkülmutada. Selleks, et herned säilitaksid oma värskuse, tuleb nad asetada 1-2 minutiks keevasse vette, jahutada külma vee all ja sügavkülmutada.
Herne kasulikkus tervisele
Roheline hernes sisaldab hulgaliselt mineraalaineid: kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, rauda, naatriumi ja joodi. Vitamiinidest leidub hernestes C-vitamiini, karotiini ning B- ja G-rühma vitamiine. Hernes on ka rikkalikult asendamatuid aminohappeid.