Looduslikud ravimtaimed

Looduslikud ravimtaimed

Varahommikuses aias, kus esimesed päikesekiired piiluvad läbi lehestiku ja linnulaul täidab õhku, peitub tõeline tervise allikas – looduslikud ravimtaimed. Nende kasvatamine ja kasutamine tervise turgutamiseks on olnud sajandeid meie esivanemate tarkus. Need taimed toovad meie aedadesse nii ilu kui ka kasu, pakkudes looduslikke lahendusi igapäevaste tervisemurede leevendamiseks. Uurime, kuidas kasvatada ja kasutada neid imelisi taimi, et tuua looduse tervendav jõud oma ellu.

Ravimtaimede aia loomine

Ravimtaimede kasvatamine on lihtne ja nauditav tegevus, mis toob aeda mitmekesisust ja elu. Valige päikesepaisteline ja hästi kuivendatud koht, kus taimed saavad piisavalt valgust ja õhku. Paljud ravimtaimed eelistavad rikka ja toitaineterikka mullaga kasvukohta, kuid on ka selliseid, mis suudavad kasvada ka vähem viljakas pinnases.

Populaarsed ravimtaimed ja nende kasvatamine

Piparmünt (Mentha)
Piparmünt on üks populaarsemaid ravimtaimi, millel on rahustav ja seedimist soodustav toime. Ta kasvab kiiresti ja vajab niisket, kuid hästi kuivendatud mulda. Piparmünt levib kergesti, seega on soovitatav kasvatada seda eraldi peenras või potis, et vältida selle liigset laienemist.

Saialill (Calendula officinalis)
Saialill on tuntud oma põletikuvastaste ja haavu parandavate omaduste poolest. Ta armastab päikesepaistelist kasvukohta ja hästi kuivendatud mulda. Saialille õied saab korjata ja kuivatada, et kasutada neid teede, salvide ja tinktuuride valmistamiseks.

Lavendel (Lavandula)
Lavendel on lõhnav taim, millel on rahustav ja ärevust leevendav toime. Ta eelistab päikesepaistelist ja kuiva kasvukohta ning talub hästi ka kuivemat mulda. Lavendli õisi saab kasutada lõhnakottides, teedes ja eeterliku õli valmistamiseks.

Echinacea (Echinacea purpurea)
Echinacea on immuunsüsteemi tugevdav taim, mida kasutatakse sageli külmetushaiguste ennetamiseks ja raviks. Ta vajab päikesepaistelist kasvukohta ja hästi kuivendatud mulda. Echinacea õied ja juured saab korjata ning kasutada teede ja tinktuuride valmistamiseks.

Nõmm-liivatee (Thymus serpyllum)
Nõmm-liivatee on antiseptiliste omadustega taim, mida kasutatakse köha ja kurguvalu leevendamiseks. Ta eelistab päikesepaistelist ja kuivemat kasvukohta ning on väga vastupidav taim. Nõmm-liivatee lehti ja õisi saab kasutada teede ja siirupite valmistamiseks.

Looduslikud ravimtaimed

Ravimtaimede kasutamine tervise turgutamiseks on lihtne ja ohutu, kui järgida mõningaid põhireegleid. Siin on mõned viisid, kuidas ravimtaimi kasutada:

Teed ja infusioonid
Taimeteed on üks lihtsamaid viise ravimtaimede kasutamiseks. Lihtsalt valage kuum vesi üle värskete või kuivatatud taimeosade ja laske tõmmata 5–10 minutit. Näiteks piparmündi tee rahustab seedimist, saialille tee leevendab põletikke ja lavendli tee aitab lõõgastuda.

Tinktuurid ja ekstraktid
Tinktuurid on kontsentreeritud taimede ekstraktid, mis valmistatakse taimeosade leotamisel alkoholis. Need on tõhusad ja neid saab kasutada väikestes annustes. Echinacea tinktuur on suurepärane immuunsüsteemi tugevdaja.

Salvid ja kreemid
Taimedes sisalduvaid toimeaineid saab kasutada ka välispidiselt salvide ja kreemide valmistamiseks. Saialille salv on suurepärane valik haavade ja nahapõletike raviks, lavendliõli rahustab ärritunud nahka ja vähendab põletikku.

Kompressid ja mähised
Taimede lehti ja õisi saab kasutada kompressidena valulike ja põletikuliste kohtade rahustamiseks. Näiteks piparmündilehtedest valmistatud kompress aitab leevendada peavalu ja lihasvalu.

Looduslikud ravimtaimed toovad meie aedadesse midagi enamat kui vaid ilu – nad pakuvad meile looduslikku tervise turgutust ja heaolu. Nende taimede kasvatamine ja kasutamine loob sideme loodusega ja toob esile meie esivanemate tarkuse, kes on sajandeid kasutanud taimede jõudu tervise hoidmiseks.

Looduslikud ravimtaimed
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: J.Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.