Nõuandeid sauna planeerimisel eluhoonesse

Nõuandeid sauna planeerimisel eluhoonesse

Ilma saunata eramaja on Eestis pigem erand. Maja planeerimise faasis pole sauna paigutamisel suuremaid takistusi.

Valikuvariandid:
- Eluruumide vahele
- Eraldi tiiba
- Keldrikorrusele
- Pööningule
- Eraldi õuemaja

Küll tuleb silmas pidada mõningaid aspekte. Teisele või kõrgemale korrusele paigutatud saunal puudub otse ühendus maapinnatasemega. Väljas jahutamas käimine on ebamugav. Ka rõdu ei asenda täielikult väljaskäimist. Teine, eriti puitmajade juures oluline aspekt on vesi. Saun vajab eraldi hüdroisolatsiooni, mille lekkimine on tõsine oht kogu hoone tervisele. Neil põhjustel ei soovita sauna kõrgematele korrustele paigutada. Sarnaselt ülakorrustega on keerukas luua otse väljapääsu võimalust keldrist. Lisaks on keldris raskendatud korraliku õhuvahetuse loomine. Ka võib probleemiks kujuneda kanalisatsiooni isevoolne ärajuhtimine.

Olemasolevasse hoonesse sauna rajamisel tuleb arvestada pesuvee kanaliseerimise võimalusega. Mugavalt kasutatav saun vajab vähemalt 8 m2 kasutatavat pinda. 4 m2 leiliruumile ja 4 m2 pesuruumile. Soovitatavalt peaks sauna vahetus läheduses olema riietumiseks sobilik ruum ning WC. Sauna pesuruumi ei tohiks planeerida millegi muu, näiteks riiete pesu. Nõnda on sauna pesuruum funktsionaalsem. Pesuruumi on soovitatav luua 2 veevõtu punkti. Üks dušš ja teine tavaline segisti leiliveele ja pesuvoolikule.

Sauna ehitamise etapid:

1) Olemasolevasse hoonesse sauna rajamist tuleks alustada ettejäävate ja mittesobivate konstruktsioonide, torude ning juhtmete lammutamise ja eemaldamisega.
2) Tuleb luua vee, kanalisatsiooni ja ventilatsiooni torudele avad ning paigaldada torustikud.
3) Rajada vahesein(ad).
4) Isoleerida põrand kandva soojustusega ning valada sarrustatud betoonplaat. Soovi korral lisada küttetorustik/kaabel. NB! Soojustusmaterjali tuleb niiskuse eest kaitsta. Põrandale peab kindlasti andma trapi suunalise kalde.
5) Paigaldada 50×50 mm saematerjalist puitkarkass. Karkassi alumine sidepuu teha niiskuskindlaks töödeldud puidust, sest see saab enim niiskust.
6) Karkassi postide vahele ja peale paigaldada soojusisolatsioon, mis kaetakse foolium- aurutõkkega
7) Aurutõkke peale paigaldada distantslatid, millele kinnitatakse voodrilauad. Kerise seinale kinnitamiseks tuleb laudise alla paigaldada eraldi prussid.
8) Laudis tuleb töödelda spetsiaalse parafiiniõliga.
9) Põrand plaatida.

NB! Seina ja lae vahele tuleb jätta tuulutuspragu, et vältida niiskuse kogunemist konstruktsioonidesse.

Nõuandeid sauna planeerimisel eluhoonesse
Tekst/kujundus: huum.ee | Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Erakogu | pexels.com, shutterstock.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.