Praktilised ja stiilsed  ACO sanitaartehnilised lahendused vannituppa

Praktilised ja stiilsed  ACO sanitaartehnilised lahendused vannituppa

Vannitubasid remontides ei mõtle kõik koduomanikud alati sellele, milliseid uusi lahendusi võib aastate jooksul ehitusvaldkonnas juurde lisanduda ja kogu remont lastakse teha harjumuspäraselt vanaviisi, ilma, et mõeldaks keskkonnasäästlikumatele ja vastupidavamatele, uutele lahendustele.

Seetõttu otsustasime selles vallas nii ennast kui oma lugejaid rohkem valgustada, et vannitoas remonti tehes mõeldaks veel parematele, uudsematele lahendustele, mis lisaks suurepärastele omadustele muudaks ka meie vannitoa interjööri elegantseks, luksuslikumaks ja avaramaks.

Küsimustele vastab: ACO Nordic OÜ esindaja Urmas Truusa. ACO Group on maailma üks juhtivaid drenaaži tehnoloogia tootmisettevõtteid, kelle tootevalikusse kuuluvad ka äravoolusüsteemid sanitaartehnilistesse ruumidesse.

Ühe moodsas vannitoa peamiseks taotluseks on suuremad ja  avaramad lisatakistusteta  vannitoa pinnad, kus äravoolu saab lahendada ühesuunalise põranda kalde ja suuremas formaadis, keraamiliste plaatidega. Dušialus või kabiin  vannitoas võib aga takistada  liikumist tekitades suletud lahendust, mis pole enam nii aktuaalne ja jääb pigem vanamoodsaks lahenduseks. Eelistatud lahendus on kasutada renntrappe ehk duširenni vannitoa äravooluks.

Renni tüüpide osas valikuid tehes sobib  kodusesse vannituppa näiteks ACO valiku puhul mistahes mudel, olenevalt  tellija soovidest, maitseeelistustest ja rahakotist. Korteri  ostjal on  vähem võimalusi mudelivalikus kaasa rääkida, sest valikud teeb sageli arendaja ning hinna faktor tõuseb paratamatult esile.  Eesti üks enim müüdud duširenne  kortermajadesse  on  ACO Showerdrain C just oma soodsa hinna ja tarbimisväärtuse  suhte  poolest.

Turult leiab veel palju  erineva  kvaliteediga  tooteid. Seepärast tuleks kindlasti endale selgeks teha,  millised on pakutava toote tehnilised parameetrid, kuidas  on ette nähtud toodete paigaldus jne., mitte piirduda ainult meelepärase katteresti valimisega. Oluliseks tuleb pidada toote konstruktsiooni läbimõeldust ja öökindlust ning vastavust kehtestatud normidele, näiteks äravooluvõimekuse ehk vooluhulga osas.

 Detailid, mis   juba  paigaldatud  toote  puhul jäävad  märkamatuks,  on tegelikult äärmiselt olulised! Koostekvaliteet, sealhulgas keeviste  kvaliteet tagab lekkekindluse ja pika tööea.

ACO duširennide mudelid ACO Showerdrain M+, ACO Showerdrain E+ on varustatud tehases eelpaigaldatud hüdroisolatsiooni membraani ning nõrutusäärikuga. See lihtsustab  paigaldus- ja plaatimistöid  ning tagab hoone konstruktsioonide kaitse  niiskuskahjustuste eest. Kuna vannituba  on kõrgendatud niiskuskoormusega ruum, siis väiksemadki lekked põrandakonstruktsioonis, mis  silmale  kaua nähtamatud, võivad tekitada tõsiseid tagajärgi.

ACO duširennide eelpaigaldatud hüdroisolatsiooni membraan ning nõrutusäärik ja korrektne paigaldus välistavad need probleemid.

Üks olulisemaid parameetreid on renni  puhul kindlasti selle vooluhulk – tuleb olla kindel, et  see on piisav, vastates valitud dušisegisti tootlikkusele. Haisulukk peab olema kindlasti eemaldatav ja trapi korpus eelistatult selline, et oleks  vaba ligipääs torustikule.  Trapp peaks  jooksma  täielikult  veest tühjaks, jättes vee üksnes haisulukku.

ACO duširennide ja trappide paigaldamisvõimalused?

Duširennide paigaldusel on kaks põhimõttelist varianti. Renn paigaldatakse  ruumis  vabalt – selline lahendus on  sobilik kui soovitakse anda  dušialal  kalle renni suunas  kahelt poolt  ning näiteks eramutes on see kasutatav  kodu- spaades, suuremates vannitubades, saunades ja basseiniruumides. Renn paigaldataks vahetult vastu  dušiala tagumist seina. Sel juhul on kalle ainult tagaseina suunas. Nii renni mudeli,  kui selle paigutuse juures tuleks seda vaadata koos  keraamiliste plaatide valikuga. Nii plaatide suurus, kui paigaldusmuster on renni paigutuse juures määravad. Viimistluse teeb lihtsamaks ja  tagab perfektse ülemineku kaldega  põrandale  ACO Showerstep paigaldusliist, mida soovitame alati kasutada  kui renn paigaldatakse vahetult seina  äärde. Kõige universaalsem toode  on ACO duširenn Showerdrain S+ , millest tuleb juttu veidi allpool.

Kui vastupidavad ja keskkonnasõbralikud on erinevad duširennid ja trapid?

Kvaliteetsed materjalid  on  vastupidavuse ehk  toote kasuliku eluea juures üks olulisem komponent. Lõppkasutajal tuleks jälgida, et kasutatavad puhastusmeetodid ja ained ei kahjustaks töödeldud pindu. ACO kasutab pindade töötluses elektropoleerimise tehnoloogiat, mis muudab renni korpuse ja resti oluliselt kergemini puhastatavaks ja  vähem mustust koguvaks.

Teine oluline mõjutaja on konstruktsioon:  kas see on  piisavalt läbi  mõeldud ning viimaks, kuid mitte  vähetähtsaks peame disaini, ehk seda kuidas  toode sobitub üldisesse sisekujunduse konteksti. Kokkuhoid materjali arvelt ja vilets konstruktsioon võib  tähendada komplikatsioone juba paigaldamisel aga ka  lekkeriski suurenemist, mis on vast kõige kriitilisem kinnisvara  omaniku jaoks. Oluline on kindlasti seegi kui nägus ja toimiv on  toode 5 -10  või 15  aasta pärast. Kas renni või trappi on  lihtne  puhastada,  katterest püsib sirge  või kaardub koormuse all, sest on  tehtud  võimalikult  õhukesest metallist? Kui  äravoolul paiknev haisulukk ummistub, on see samuti vähenenud kasutusmugavus.

Toodete keskkonnasõbralikus tuleneb tootmistehnoloogiast ja kasutatavatest materjalidest ning nende tarneahela efektiivsusest. Ainuüksi transpordile kulunud ressursse arvesse võttes  võiks eelistada Euroopas toodetud  kaubamärke, milledest ACO  on üks tuntumaid. Hiinas  toodetu kohta  puudub ilmselt nii tellijal kui veel vähem lõppkasutajal vähimgi ettekujutus sellest,  milline on tegelik keskkonna jalajälg kogu tootmistsüklis, alates toorme hankimisest kuni valmis tooteni,  kuidas käideldakse jäätmeid  jne.  Uus teema, mis kahtlemata muutub veel aktuaalsemaks on vannitoa äravoolude lahendused, mis võimaldavad  säästa energiat. Nii pakub ka ACO soojustagastussüsteeme duširennidele ja trappidele.

Millised nõuded on duširennide ja trappide rajamiseks, millega peaks koduomanik arvestama?

Vannitoa äravoolud peavad vastama  standardile  EN 1252-1,  ja  selle lisadele. Lisaks vooluhulga testidele teostab ACO näiteks  hüdroisolatsiooni teste ning on välja töötanud vastavad sõlmed,  andes soovitused ka veepiisa müra vähendamiseks. Kindlasti tuleb konsulteerida  veel vee-ja kanalisatsiooni süsteemide projekteerijaga  ning põhjaliku informatsiooni saab selles osas ka ACO kodulehelt.

Kas duširenni ja trappi tuleks ka kuidagi hooldada ?

Kõige olulisem on  nii renni korpuse kui resti  pindade puhastamine ja  haisuluku puhastamine. Õigete  töövõtete kasutamisel ja  liigsete  kemikaalideta ei vaja kvaliteetne  roostevabast terasest duširenn  suuremat hooldust. ACO paigaldusjuhendis, mis  on kaasas iga  tootega  leiab ka esmased soovitused rennide puhastamiseks.

Mida tähendavad ilma restita duširennid?

Siinkohal on hea tutvustada ACO Showerdrain S+ duširenne, mis on kõige paindlikuma vannitoa äravoolu lahendusega. Vee kogumiseks on viimasesse viimistluskihti ( keraamiline plaat ja plaatimissegu või täismass põrandasegud nagu epoksiid,  mikrotsement jms ) paigaldatav  profiil, millele vaid keskmine  äravoolutrapi kohal asetsev  osa on eemaldatav rest. Renni saab paigaldada nii seina äärde  kui vabalt ruumis,  trapp on eelpaigaldatud hüdroisolatsiooniga  ja renni profiili on võimalik  täpselt mõõtu lõigata. Eeskujulik vooluhulk  kuni 0,8 l/s  võimaldab seda kasutada ka  võimsate  nn vihmadušide puhul. Elegantne  viimistlus ja  võimalus valida ka musta pinnaviimistlust on teinud selle mudeli üheks populaarseimaks viimase pooleteise aasta jooksul.

ACO tegevustega saad kursis olla nii nende veebilehel aco.ee kui FB kontol- @ACO Estonia

Tekst/kujundus: aco.ee / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Tootefotod, videod: aco.ee

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist VANNITUBA | WC

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.