Õige panni valimise ABC

Fiskarsi köögitarvikute spetsialist Marika Mella jagab soovitusi.

Kvaliteetne pann on iga koka asendamatu abimees köögis, kuid selle valimine võib laia valiku ja arvukate tootjatega poeriiuli juures osutuda üsna keeruliseks. Fiskarsi köögitarvikute spetsialist Marika Mella jagab soovitusi, mis aitavad leida õiget panni kiiresti ning tagavad selle võimalikult pika kasutusea.

Alusta pliidi tüübist

Eesti kodudes on enamasti kasutusel elektrilised, keraamilised, gaasi- või uuemad induktsioonpliidid. Vastavalt sellele tuleb valida ka uut panni, sest näiteks gaasipliidi jaoks mõeldud pann ei pruugi olla sobiv induktsioonpliidil kasutamiseks. Iga pann on optimeeritud mingi kindla pliiditüübi jaoks. See võimaldab tuua tootes esile selle parimad omadused ning tagab kvaliteetsele pannile pika eluea. Ostja jaoks teeb selles küsimuses otsustamise lihtsamaks pannide pakenditel olevad viited pliiditüüpidele, millel tooted kasutatavad on.

 

Pööra tähelepanu panni materjalile

Põhilised materjalid, mida kasutatakse pannide valmistamisel, on roostevaba teras, alumiinium ja malm. Roostevabast terasest pann on vastupidav ning seda on lihtne hooldada. Alumiiniumpanni eelis seisneb selle heas soojusjuhtivuses ning malmist pann talub kolmest kõige paremini kuumust, mistõttu on seda hõlpsasti võimalik kasutada ka näiteks ahjus.

Kui teile meeldivad kiiresti valmivad road, siis valige alumiiniumpann, mis soojeneb kiiresti ning suudab kuumutada toitu ka panni sisekülgede kaudu. Hõrkude ahjuroogade armastajad peaksid aga valima pigem malmpanni, sest sellega saab valmistada tummisemaid pannipadasid ja ahjupraade.

 

Vali õige paksusega pann

Õhukese põhjaga pann võib olla hea toidu soojendamiseks, kuid krõbeda kuldpruuni kooriku suudab tagada siiski vaid paksupõhjaline pann. Kuldne koorik lisab toidule mõnusa meki ja tekstuuri, mida ei ole võimalik saavutada õhukese põhjaga panni kasutades. Ühtlasi lahendab panni piisav paksus ka toidu nakkuvuse mure. Parima koosluse annavad kvaliteetse mittenakkuva kattega paksupõhjalised pannid, mille külge on pea võimatu toitu külge kõrvetada. Sellele vaatamata tuleb aga mistahes panni kasutades meeles pidada, et liigse kuumutamise eest ei ole neist ükski kaitstud ning uue panni n-ö sissepõletamise vajadus on kõigest müüt.

Tekst/kujundus: Fiskars | J.Gotta
Tootefotod: Fiskars

 

Head teemad lugemiseks

Enim loetud artiklid

"Soovid meie ajakirjas reklaami, siis kirjuta toimetusele"

scandinavianhomeajakiri@gmail.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK JA SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa

Kirjuta meie toimetusele

Ajakiri ScandinavianHOME alustas tegevust aastal 2015.