Too jõululõhn tuppa

Alustuseks üks lihtne retsept millega tuua oma koju jõuluaroomi.

Eriti hea kui kodus on juba olemas väike emailpott. Täida pott kuskil 300ml veega. Sisse  pane enda lemmikuid vürtse, mis parasjagu olemas on. Võib lisada vette kaneelikoort, muskaatpähkleid, nelki, rosmariini, männiokkaid.

Lisa juurde ka jojoba õli (lõhnastamata) ja hoia segu tasasel tulel, kuni vürtsid hakkavad oma tööd tegema ja täidavad toa imelise aroomiga. Saadud vedelikku saad jahtununa hiljem ära kasutada. Pane vedelik pihustiga pudelisse ja pihustada nii  kuusele kui pärjale, et aroomid toas püsiks.

Edukalt võib kaneelikoort kasutada jõulukaunistuste meisterdamisel, nii hakkaks lauaehe meeldivalt aroomi tuppa levitama.

Üks teadaolevaid viise jõululõhna tuppa toomiseks on piparkookide küpsetamine. Kas siis koos lastega või üksi. Üks on kindel, lastele tavaliselt ikka meeldib.
Kuivatatud jõululõhn purki.

Koguge oma köögist ja külmikust kokku vanemad puuviljad (sidrun, apelsin, õun) ja pange need 50kraadise kuumusega ahju.
 
Tunni tagant keerake plaati ja puuvilju. Puuviljad peaksid kuivama umbes paari tunniga. Pange kuivatatud puuviljad purki, soovi korral lisage kaneelikoort, nelki või lavendlit. Ka aroomiõli võib peale tilgutada. Sel moel saate lõhnava purgi, millelt kaas meeleolu loomiseks aeg-ajalt pealt keerata.

Too magusate mandlitega jõululõhna tuppa :)

Vaja läheks:
300 g mandleid, 1,5 dl suhkrut, 1 tl kaneeli, 1 tl piparkoogi maitseainet, noaotsaga soola, 1 munavalge

Klopi munavalge lahti. Sega suhkur maitseainete ja soolaga. Sega kõik mandlitega. Vala mandlisegu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelkuumutatud ahjus 160 kraadi juures umbes 25 minutit. Sega küpsemise ajal mõned korrad. Ahjust võttes lase mandlitel plaadil jahtuda, siis vala kaussi. Omavahel kokkukleepunud mandlid saab kergesti lahti murda. Kui kõike korraga ära ei söö, siis võib panna osad mandlid purki, sest kinnises purgis säilivad mandlid mitu nädalat. Maitsva krõbiseva kausitäie tegemiseks võib kasutada lisaks mandlitele ka muid pähkleid, väga hästi sobib lisada näiteks Kreeka või India pähkleid. Head isu ja naudi meeldivat aroomi!

Nelk on jõuluküpsetiste ja hõõgveini lahutamatu osa ja sobilik ka jõulukaunistuseks. Nelki pannakse apelsini ja nii täitub tuba meeldivate aroomidega.

Kõige lihtsam, kõige ehtsam ja kõige käepärasem võimalus jõululõhn tuppa tuua on minna perega metsa, korjata männi- ja kuuseoksi ning käbisid ja sobitada need oma koduga ning nautida siis ehtsat metsalõhna.
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: themerrycristmas.com

Head teemad lugemiseks

Enim loetud artiklid

"Soovid meie ajakirjas reklaami, siis kirjuta toimetusele"

scandinavianhomeajakiri@gmail.com

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa

Kirjuta meie toimetusele

Ajakiri ScandinavianHOME alustas tegevust aastal 2015.